„Pocházím z cukrářské rodiny a mám rád klasické zákusky,“ říká Lukáš Skála, jehož jméno od letošního podzimu ponese nová továrna na zákusky ve Šporkovském paláci v centru Prahy. „Vše připravuji od základních surovin a čerpám z receptů ze zahraničních cest a také z těch, co mi předal otec, u kterého jsem se vyučil.“
Lukáš se narodil v roce 1979 do cukrářské rodiny v Turnově. Pět let pracoval v pražském hotelu Intercontinental a před ročním pobytem v Německu byl cukrářem v Holiday Inn. Cukrařinu si vyzkoušel také v Obecním domě. Třikrát se v Česku stal Cukrářem roku a na celosvětových soutěžích získal řadu ocenění. V současné době je hlavním cukrářem belgické restaurace Bruxx a Vinohradského Parlamentu.
Zde se také zrodil projekt s názvem Cukrář Skála, který zákazníkovi přiblíží nejsladší řemeslo světa, představí výrobní proces cukrárny a pod vedením cukrářského mistra bude nabízet ty nejlepší a nejkvalitnější zákusky jak tradičních, tak také zcela inovativních a experimentálních chutí.
Kromě ingrediencí bude inovativní a moderní také vzhled jednotlivých zákusků. Tak například klasická krémová špička s vaječným likérem připomíná ve Skálově provedení mnohem víc francouzské dortíky než tradiční stálici prvorepublikových i současných českých cukráren a kaváren. A už teď je jisté, že ani nadýchaná laskonka nebude, jak velí tradice, tak úplně oválná nebo kulatá.
Tři zákusky z budoucí nabídky cukrářské továrny můžete od 19. června až do konce měsíce ochutnat ve Vinohradském Parlamentu. Lukáš Skála zde každý den připravuje právě krémovou špičku s vaječným likérem ozdobenou 24karátovým zlatem, osvěžující malinový košíček s limetkovým krémem a české jahody na pistáciovém korpusu s mascarpone. Jednotlivé zákusky můžete ve Vinohradské Paramentu také ohodnotit, Lukáš Skála bude moc rád za váš názor.