Co se vám jako první vybaví, když se řekne Peru? Cestovatelům nejspíš bájné Machu Picchu, gurmánům rozhodně brambory. Za bohatou peruánskou gastronomií nemusíte nikam cestovat, stačí v týdnu od 23. února do 1. března zajít do restaurace Brambory na Pankráci, kde se budou podávat tradiční místní pokrmy jako empanadas, ceviche, polévka z brambor s avokádem nebo pečené kuře na dřevěném uhlí.
Ať už se v Peru prodíráte džunglí, nebo zdoláváte vrcholky And, vždycky v místní kuchyni narazíte na čtyři ingredience – rýži, kukuřici, pálivé papričky ají a samozřejmě brambory. Pěstovali je zde již dávní Inkové a dnes jich existuje několik tisíc druhů. Není to ale jen po celém světě oblíbená hlíza, která z Peru pochází. Díky místním pěstitelům si můžeme pochutnávat na rajčatech, dýni, quinoi, kakau nebo avokádu.
Foto: Together
Takhle chutná Peru
Jak už sám název restaurace napovídá, brambory v Bramborách mají výsadní postavení. Šéfkuchaři Jiří Štift a Lukáš Soukup připravili na týden od 23. února do 1. března speciální akci s názvem Zpět ke kořenům (vlastně k hlízám), která se věnuje peruánské gastronomii. V ní totiž najdeme brambory snad skoro ve všem.
Jako předkrm se budou podávat tradiční empanadas. To jsou masem nebo sýrem plněné bramborové pyrožky, jejichž velikost byla za doby kolonialismu znakem zámožnosti rodiny. „Naši vegetariánskou variantu budeme dělat z pšeničné mouky a naplníme je fialovými peruánskými bramborami, sýrem a koriandrem,“ prozrazuje recept Jiří Štift a dodává, že se empanadas budou podávat se salsou sikilpak z rajčat, dýňových semínek, koriandru a limety a s peruánským salátem ze šťavelu a quinoy. Šťavel je po bramborách v Peru další oblíbenou ingrediencí. „Je to proto, že Peruánci často žijí ve výšce, která atakuje 3000 metrů nad mořem, kde se nedá pěstovat například kukuřice. Šťavelu se tu říká ,okaʻ a jedná se o hlízu, která připomíná náš topinambur. My šťavel zkombinujeme ještě s quionou, další potravinou, kterou Peru dalo světu,” vysvětluje Jiří Štift.
V menu nebude chybět ani typický pokrm zvaný ceviche. Díky studenému Humboldtovu proudu je Peru rybářským rájem, a tak rybí pokrmy nesmí na stole chybět. Ceviche se tradičně připravuje z ryb, krevet, hřebenatek a chobotniček, které se zasyrova nakrájí na malé kousky, smíchají s rozemletým česnekem a pálivou papričkou ají a polijí šťávou z limety. „Ceviche je asi nejznámější pokrm peruánské kuchyně. U nás jej hosté ochutnají z chobotnice, krevet a mořského okouna naložené v limetové šťávě s koriandrem, granátovým jablkem a ananasem. A protože avokádo se používá napříč celým Peru, přibude k ceviche i avokádová omáčka s habanero chilli,“ zve Jiří Štift. Avokádo bude také součástí peruánské bramborové polévky Locro de Papas s bramborovými sušenkami s habanero chilli papričkou.
Foto: Together
Tajemství bohatství peruánské kuchyně
Peruánská kuchyně je bohatá i díky tomu, že se v ní mísí gastronomická kultura různých národů. Rýži přinesli Číňané, španělští kolonizátoři citróny, limety, cibuli, česnek, vinnou révu, slepice či skot, Japonci zase sóju. Ti v Peru nadále tvoří minoritu, a tak se jejich tradice přenesly i do místní gastronomie. „Japonská kuchyně tu peruánskou hodně ovlivnila, díky tomu vznikla i kuchyně ,Nikkeʻ, což je taková fusion mezi japonskou a peruánskou kuchyní,“ přibližuje Jiří Štift. V Bramborách jako hlavní chod budete moci ochutnat pokrm Pollo a la Brasa, což je kuře pečené na dřevěném uhlí marinované v limetě, sójové omáčce, římském kmínu a paprice. K tomu nebudou chybět bramborové placky Llapingacho se sýrem a omáčkou chimichurri, pečené peruánské červené a fialové brambory nebo omáčka z pečených rajčat, cibule, olivového oleje, koriandru a chilli Salsa Ranchera.
Nenechte si ujít příležitost ochutnat pokrmy z bramborové kolébky.