Kam na divočinu? Tam, kde ji opravdu umí

Se šípkovou! Ne, se zelím! Vzpomínáte si na film Slavnosti sněženek a již zlidovělou scénu, kde se znesváření myslivci hádají, jak nechají připravit kance? V podnicích sítě Together vám to rozhodování při zvěřinovém říjnu ještě trochu ztíží. Při čtení menu totiž budete řešit především dilema, co všechno zvládnete ochutnat. Dančí svíčkovou, jelena na belgickém pivu nebo vypečený bramborák s dančí kýtou a šípkovou omáčkou? A pokud zvěřinu milujete, pak si můžete naplánovat tour de zvěřina.

Zvěřinu bychom si měli dopřát alespoň jednou za měsíc. A víte proč? Díky tomu, že zvěř běhá celý den po lese nebo loukách, nemá její maso šanci ukládat tuk. Tím se z něho stává nízkokalorická potravina. Maso z divokých zvířat obsahuje vysoké množství železa, vitamínu B12, který je potřebný pro tvorbu červených krvinek a má blahodárný účinek na nervovou soustavu, zároveň je bohaté na minerální látky. Je navíc křehké a má nezaměnitelnou vůni. K tomu, abyste si opravdu pochutnali, to chce dobrý zdroj. Pokud tedy nemáte známého myslivce nebo v blízkosti prodejnu, kde zvěřinu prodávají, je těžké se ke zvěřině dostat. Jestliže ale v říjnu zavítáte do Vinohradského Parlamentu, Bruxxu nebo Brambor, nebudete svou měsíční dávku zvěřiny muset řešit. Spíš vám vznikne dilema, co si dát dříve.

Foto: Bruxx

Divočina na houbách v Bruxxu

V Belgické restauraci Bruxx vsadili na kombinaci zvěřiny s houbami. Ideální podzimní spojení, co říkáte? Rozehřát se můžete houbovým ragout s pecorino ravioli a pak pokračovat jedním ze tří vyšperkovaných hlavních chodů. Je libo dančí svíčková s jelením tartare s houbami v kapustovém listu, nebo tartaletka s trhanou srnou, či pečená jelení kýta s liškami na třešňovém belgickém pivu? A jestli i poté budete mít stále v žaludku místo, zaplní ho domácí madlenky potažené v džemu z gdoulí s jablečnou zmrzlinou a madagaskarskou vanilkou. Na toto menu si můžete zajít od 19. do 21. října.

Zvěřinová nadílka v Bramborách

V restauraci Brambory na Pankráci říjnové menu obohatili o zvěřinové chody, v nichž samozřejmě nesmí chybět bramborové přílohy. Máte-li rádi maso na víně, určitě si nenechte ujít zvěřinový krém s portským vínem, bramborovým knedlíkem se žemlí a lesními houbami. Chcete-li si dát něco lehčího, jistě vás nezklame zvěřinová paštika s karamelizovanými jablky se zázvorem a opečeným bramborovým chlebem. V Bramborách nesmí chybět obří bramborák přes celý talíř s dančím v šípkové omáčce, kořenovou zeleninou a jedlými kaštany. Zvěřinové menu zakončuje špikovaná jelení kýta s brusinkovou omáčkou a bude se na vás těšit od 19. do 25. října.

Foto: Vinohradský Parlament

Hostina z lesa ve Vinohradském Parlamentu

Ať už si chcete zaskočit jen na něco malého, nebo si dát plnohodnotné menu, na obě varianty jsou ve Vinohradském Parlamentu připraveni. Pro rychlé strávníky mají přichystána dvě malá jídla, a to tatarák z jelena s džemem z bezinek, nakládanými houbami a kváskovým chlebem a rillets ze zvěřiny, bažantích prsou s pistáciemi a nakládanou zeleninou. Kdo bude chtít posedět déle, může se zahřát bažantím vývarem se špekovým knedlíčkem a nabídka hlavních chodů je více než bohatá. Od dušeného lýtka z daňka na víně přes výpečky z kančí krkovice Wellington z divočáka. Knedlíkárna nezůstane pozadu a nabídne odpalovaný kynutý knedlík s trhanou srnkou. Na to všechno můžete zajít od 19. do 25. října.




Tagy:   ,