Halibut patří k nejlepším a nejvýživnějším mořským rybám. Sice to na pohled není žádný krasavec, zato maso má prvotřídní. Tato ryba je natolik výjimečná, že jí v belgické restauraci Bruxx věnují společně s mušlemi vongole celý týden. Čeká na vás halibut uzený na bukovém dřevě, francouzská kombinace halibuta, vongole a ústřic, italská kombinace vongole s raviolami a chobotnicí a jedno překvapení pro dva.
Halibut neboli platýs obecný patří k nejchutnějším rybám na světě. Vyskytuje se od Špilberku po Biskajský záliv a svou stavbou těla, které je zploštělé, se dokonale přizpůsobil životu u dna. Poznáte ho díky tomu, že levé oko se mu přesouvá na horní okraj hlavy. Jeho maso je bílé, s nízkým obsahem tuku a je skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin.
„Halibut je velmi zdravá ryba, obsahuje velké množství bílkovin, a hlavně se jednoduše upravuje. Má jemně aromatickou chuť a výborný je na grilu či pošírovaný. Je třeba si dát jen pozor na to, aby ho člověk moc nevysušil. Stačí ho tak jednoduše orestovat rychle na pánvi a pak jej vložit na pět minut do trouby,“ vysvětluje Oldřich Matoušek, který celý festival věnovaný halibutovi a mušlím vongole vymyslel. Jestli vás láká ochutnat nejchutnější rybu světa, vyrazte v týdnu od 24. do 30. ledna do belgické restaurace Bruxx.
Na výběr bude jak uzený, tak pečený či grilovaný halibut
„V Bruxxu máme halibuta v nabídce takto celý týden poprvé. Jsem za to ale rád, protože ho považuji za opravdu jednu z nejlepších ryb. Když jsem vymýšlel koncept, chtěl jsem, aby hosté ochutnali více druhů úprav, což se, věřím, povedlo,“ přibližuje Oldřich Matoušek.
První specialitou bude hned předkrm, který nabídne uzeného halibuta na bukovém dřevě v domácí udírně. Díky tomu získá maso velmi jemnou chuť, kterou doplní lehký salát Waldorf z řapíkatého celeru, s ořechy, hroznovým vínem a majonézou.
Hlavní chody budou hned čtyři. Již ten první přinese hostům nevšední zážitek. „Po loňském úspěchu s kachnou pro dva jsme si řekli, že to zkusíme znovu. Na stůl tak doneseme ugrilovaného halibuta a číšník dokončí vongole s šafránovou omáčkou přímo před hosty u stolu,“ přibližuje Oldřich Matoušek. Pokrm bude doplněn o francouzskou fialovou odrůdu brambor Vitelotte, které se svou chutí i barvou k rybám skvěle hodí.
Do Itálie si odskočíte díky druhému hlavnímu chodu, který sestává z mušlí vongole, raviol a chobotnice. Vongole, což jsou drobné mušle srdcového tvaru, známé také pod názvem zaděnka jedlá nebo srdcovky, se v Itálii hodně používají. Navíc v kombinaci s raviolami, které budou naplněny chobotnicí, se bude jednat o dokonalý pozdrav z Apeninského poloostrova. Halibut s vongole a ústřicemi nabídne chuťovou eleganci gratinovaných ústřic v levandulové omáčce s francouzskou červenou rýží a halibut s vongole a olivami zase pečeného halibuta s krustou z para ořechů, vongole s ančovičkami a pyré z choriza.