S těstovinami, sýrem a slaninou, cibulovými kroužky, se šunkou a rajskými jablíčky nebo se slaninou, mlékem a kmínem – takové je rösti, švýcarská bramborová pochoutka. Vzdáleně připomíná náš bramborák, ale přípravou se od sebe dost liší. Poznejte, v čem tkví jeho tajemství, a zjistěte, kam si na něj v Praze zajít.
Švýcarská gastronomie je neskutečně bohatá. Co údolí, to trochu jiná jídla a zvyky. Je to dáno vysokými horami, které v zimě oddělovaly od sebe jednotlivé usedlosti. Některé pokrmy jsou však oblíbené po celém území. Jako třeba rösti. Původně tento pokrm pochází z kantonu Bern, kde se podával jako selská snídaně. Odtud se pak rozšířil po celém Švýcarsku a stal se jedním z národních jídel.
Na první pohled připomíná náš tradiční bramborák. Na ten druhý už se od sebe oba pokrmy podstatně liší. Rösti se totiž připravuje z tvrdších brambor varného typu B, kdežto u bramboráku sáhnete po typu C. Brambory se pak strouhají na hrubém struhadle a už se do nich nepřidává žádná mouka a většinou ani celé vejce. „Rösti jsou skutečně pouze nahrubo nastrouhané syrové brambory ochucené pepřem a solí, případně bylinkami, kdežto bramboráky jsou spíš těsto s moukou, vejcem a kořením. A protože je Švýcarsko zemí mléka, používá se na jeho smažení máslo,“ upřesňuje Lukáš Soukup, šéfkuchař pražské restaurace Brambory, kde se zaměřují na bramborovou osvětu. Kromě syrových brambor se dají použít i uvařené, ale ty se vždy připravují den předem.
Co kanton, to jiná varianta
Oblíbenost rösti dokazuje to, že každý kanton má svou vlastní variantu. V Bernu, odkud bramborové placky pochází, jej obohacují o prorostlou slaninu. V okolí Emmentalu zase používají tenké plátky stejnojmenného sýra, které se pokládají na placky těsně před podáváním a rozpouštějí se pod pokličkou. V Curychu se přidává slanina, cibule, rajčata a kmín, v Appenzellu zase těstoviny. Tato různorodost dokládá, že se jedná o skutečně oblíbené jídlo, které si můžete dát jako hlavní jídlo, ale i jako přílohu.
Švýcarské rösti v pražské restauraci Brambory
Abyste ochutnali pravé švýcarské rösti, nemusíte jezdit za hranice republiky. V restauraci Brambory na Pankráci přichystali na 21. až 27. března speciální akci, na níž vyzkoušíte hned tři druhy – bramborové rösti ala Benedikts křupavou slaninou, zastřeným vejcem a holandskou omáčkou, bramborové rösti z Curychu s telecím blanketem se šalvějí, žampiony a polníčkovým salátem nebo Gruyère Rösti plněné švýcarským sýrem Gruyère, s restovaným špenátem a vepřovou panenkou pečenou ve slanině.
Jak na rösti doma
Udělat si dobré rösti v domácích podmínkách není velká věda. Vyzkoušejte zjednodušenou verzi receptu Lukáše Soukupa se sýrem Gruyère. Jen je třeba se držet následujícího receptu: Nastrouháme nahrubo 1 kg brambor odrůdy Alouette nebo jiné odrůdy varného typu B a pořádně vymačkáme, přidáme 4 g tymiánu a 20 g žloutků a tvoříme placky. Ty pak opékáme pomalu na másle a nakonec posypeme sýrem, který necháme posléze rozpustit.
foto Honza Martínek