Jak chutnají vdolky z brambor, a navíc naslano? Odpověď zjistíte v podniku Brambory na Pankráci

Někdo má rád vdolky, jiný zase… Každý si jistě doplní, ale zpátky ke vdolkům. Většina z nás si je představí jako smažené kynuté pečivo s marmeládou a hromadou nadýchané šlehačky na povrchu. Jenže vdolky se dají jíst i naslano. Nevěříte? V restauraci Brambory na Pankráci vás o tom přesvědčí. Zajděte na vdolky plněné trhaným kachním masem nebo vdolky s pečeným jelením krkem načerno a rozšiřte si kulinářské obzory. O sladké vdolky ale také nepřijdete.

Každý z nás, alespoň v Čechách, ví, jak takový vdolek, původně dokonce dolek, vypadá. Podle slovníku nářečí českého jazyka se jedná o kulaté neplněné kynuté pečivo, pečené v troubě nebo na plotně, které se maže povidly, medem, sype skořicí, mákem nebo zdobí tvarohem či šlehačkou. Jenže co v Čechách považujeme za vdolek, jsou na Moravě béleše, protože na východě našeho území jsou za vdolky považovány velké kulaté koláče. A ty když se nepovedly, tak se jim říkalo frgál, ale to je zase jiný příběh.

Vdolky naslano v rouše podzimním
S vdolkem máme většinou spojenou sladkou chuť, ale ani slaná varianta není výjimečná, to když se vdolky namáčely do slaných omáček a jedly k pečenému masu. A přesně takovéto lahůdky vám budou servírovat v restauraci Brambory na Pankráci od 16. do 22. září.

V tomto týdnu si šéfkuchař Lukáš Soukup připravil opravdové exkluzivní lahůdky. Vybírat můžete ze 4 jídel, z nichž na vás dýchne nadcházející vůně podzimu. Ze slaných variant to budou slaný smažený vdolek plněný trhaným kachním masem, topinambury a koňakovou omáčkou, karamelizovanými jablky a strouhanými bílými kachními játry, smažený vdolek s pečeným jelením krkem načerno, ragú z lesních hub, jedlých kaštanů a kořenové zeleniny a smažený vdolek s kuřecí frikassée s liškami na kyselo a konfitovanými brambory. Chybět nebude ale ani sladká varianta v podobě sladkého smaženého vdolku máčeného v rumu, s karamelizovanými švestkami a vanilkovou zmrzlinou. Pro výrobu vdolků bude použita odrůda brambor Longinus.

Tak hurá na vdolky.

foto Honza Martínek