Chtěli byste letos své blízké překvapit opravdu něčím od srdce? Jelikož láska prochází žaludkem, ideální volbou pro vaše milované budou jedlé vánoční dárky. Nevíte si rady, co by to mělo být? Nechte si poradit od autorek Velké svačinkové a Velké obědové bichle, které připravily 6 skvělých jedlých dárků, které nejen udělají radost, ale (nejen) obdarovaným ještě příjemně naplní břicha.
Foto: autorky Velké svačinkové a Velké obědové bichle
1. Báječná masová pomazánka neboli rillettes
Vynikající masová pomazánka vás překvapí svou jemnou chutí a opravdu snadnou přípravou.
Na 4 zavařovací sklenice budete potřebovat: 500 g vepřového bůčku, 500 g vepřové kýty, 1/2 l bílého vína, 200 ml vody, rovnou lžíci soli (či dle chuti), 2 snítky čerstvého rozmarýnu a 3 stroužky česneku.
Maso nakrájejte na středně velké kostky a dejte do většího hrnce. Přidejte vodu, víno, sůl, snítky rozmarýnu a stroužky česneku. Pak už jen nechte vařit na mírném ohni s lehce pootevřenou pokličkou klidně dalších 4 – 8 hodin. Cílem totiž je, aby se maso rozpadalo. Maso pak našťouchejte vařečkou, aby se rozpadlo a dejte do pěkných sklenic. Báječný jedlý dárek je na světě.
Foto: autorky Velké svačinkové a Velké obědové bichle
2. Domácí paštika z kuřecích jater
Milujete paštiky? Patří mezi výborné slané dárky, které připravíte raz dva.
Na 4 porce budete potřebovat: 130 g kuřecích jater, 50 g másla, 15 g cibule, 1 stroužek česneku, 20 ml brandy nebo jiné pálenky, 20 ml tučné smetany, špetku soli a pepře.
Játra očistíme, nakrájíme na menší kousky. Na másle orestujeme cibuli a česnek a po minutě přidáme játra. Těm dáme také minutu. Poté zalijeme brandy, osolíme, opepříme. V mixéru vše promixujeme dohladka a je hotovo.
Foto: autorky Velké svačinkové a Velké obědové bichle
3. Vaječný likér se skořicí
Vánoční sladká nápojová klasika, která v pěkném skle udělá velkou parádu a potěší každého obdarovaného. Jemný skořicový nádech tuto vaječnou klasiku ještě ozvláštní.
Na 2 litry vaječňáku budete potřebovat: 10 žloutků, 500ml kondenzovaného neslazeného mléka, 750 ml smetany na šlehání min. 30%, 2 vanilkové cukry nebo jeden vanilkový lusk, 1 lžíci skořice, 500 ml rumu a 300 g cukru krystal.
Do žloutků vmíchejte cukr krystal i s vanilkovými cukry. Měla by vám vzniknout bílá krémová pěna. Míchejte klidně 5-10 minut v mixéru. Jakmile máte hebkou pěnu, přilévejte postupně kondenzované mléko a smetanu na šlehání. Opět nechte míchat další 5 minut. Nakonec přidejte a jen párkrát promíchejte skořici – dodá vaječnému likéru šmrnc a grády. Pokud chcete předejít salmonele, doporučuji pokračovat ještě chvilku a to s vodní lázní. Za stálého míchání směs přiveďte k teplotě lehce nad 80°C. Pak už jen přilijte rum a je hotovo.
Foto: autorky Velké svačinkové a Velké obědové bichle
4. Máslovo-marcipánové sušenky
Krásně zabalené sušenky s jemnou máslovou chutí jsou opět skvělým dárkem, který potěší každý mlsný jazýček. A ještě k tomu mají marcipánový šmrnc.
Na 1 plech sušenek budete potřebovat: 150 g másla, 25 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 žloutek, 250 g hladké mouky a 100 g marcipánové hmoty.
Změklé máslo vyšlehejte společně se žloutkem, cukrem a vanilkovným cukrem do pěny. Přidejte mandlovou hmotu, a pak už jen postupně přidávejte mouku. Těsto bude spíše drolivé, což je v pořádku. Těsto nechte alespoň 30 minut odpočinout v lednici. Pak už jen vyválejte na pomoučeném válu 4-5 mm vysoké těsto a vykrajujte dle libosti. Pečeme je při teplotě 180°C v troubě (horkovzdušná snese 160°C) do zrůžovění – přibližně 10 minut.
Vychlazené sušenky přendáme do krásného sáčku, zavážeme a dárek je na světě.
Foto: autorky Velké svačinkové a Velké obědové bichle
5. Bylinková pesta
“Bylinková pesta jsou skvělou osvěžující záležitostí, která bude pod stromečkem doslova zářit. Nebojte se připravit pesto například z klíčků či různých čerstvých bylinek a nakombinujte je třeba s ořechy a tvrdým sýrem typu pecorino či parmezán. Vybrali jsme pro vás netradiční recept na pesto z klíčků, které je naprosto fantastické,” popisuje dvojice autorek Velké svačinkové a Velké obědové bichle Pavlína Mähringová a Veronika Břicháčková.
Na jednu sklenici pesta (200 ml) z klíčků budete potřebovat: 20 g klíčků ředkvičky, 20 g klíčků kedlubny, 20 g klíčků jetele, 3 stroužky česneku (15 g), 30 ml olivového oleje, 1 špetku soli (5 g), šťávu z 1/2 citronu, 50 g parmazánu, 1 hrst kešu ořechů (50 g) či jiných oříšků.
Do mixéru dáme klíčky, olivový olej, česnek, sůl, šťávu z citronu, sýr (parmezán či pecorino) a oříšky dle chuti. Vše promixujeme a je hotovo. Tak snadné to je.
Foto: autorky Velké svačinkové a Velké obědové bichle
6.Domácí nutella
Kakaovo-oříšková klasika patří mezi nesmírně oblíbené dobroty, které v domácím pojetí udělají opravdu obrovskou radost. Pozor, tato nutella je echt ořechová, tak se nelekněte. 🙂
Na jednu sklenici (200 g) nutelly budete potřebovat: 200 g lískových oříšků, 2 lžíce javorového sirupu nebo medu (popř. dle chuti), 4 rovné lžíce kakaa (ideálně raw), cca 100 -150 ml vody a špetku soli.
Začneme tím, že si lískové ořechy nejprve na sucho 10 minut opečeme v troubě na 200 °C. Z oříšků se uvolní slupka a půjdou krásně oloupat. Oloupané lískáče dáme do mixéru a jdeme mixovat. Hned v začátku přidejte alespoň 50 ml vody, směs se bude lépe mixovat. Jakmile začne směs krémovatět, přidejte kakao, sladidlo (med, cukr,…) špetku soli a vymixujte dohladka. Pokud bude směs hodně hustá, přidávejte po lžičkách vodu. Ideální konzistence je taková, aby se dala dobře roztírat.
Směs přendáme do skleničky a dárek je na světě.
Více tipů i receptů najdete na www.vicnezkucharka.cz.