Na co si dát při výběru pozor a jak bezpečně poznat, že je zmrzlina vyrobená z kvalitních a čerstvých surovin, a ne z laciných chemických náhražek?
Když teploty vystoupají, je zmrzlina první věc, která nás napadne v touze po ochlazení. Asi tušíte, že je mezi nimi velký rozdíl. Ne všechny jsou vyrobeny z kvalitních surovin, ale často jsou plné chemických náhražek a umělých barviv. Nejsnadněji to samozřejmě poznáte na balených výrobcích. Jak ale postupovat, když jde o kopečkovou zmrzlinu?
1) Zarovnané vaničky
První indicií je zdobení a tvar zmrzliny ve vaničkách. Měli byste zpozornět, pokud neuvidíte nadýchanou a do kopečků naskládanou zmrzlinu. Zarovnaná zmrzlina je totiž maskováním špatné receptury. „Když není v kopcích, nebo není mřížkování, je to proto, že nedrží. Chybným výpočtem nemrznoucích složek se totiž stane, že padá,“ radí uznávaná cukrářka Iveta Fabešová, která založila síť úspěšných cukráren IF Café, a nyní se vydává i na dráhu poctivé zmrzlinářky.
2) Příliš rychle taje
Pokud je zmrzlina na první pohled příliš lesklá, rychle taje a teče po prstech ještě dříve, než jste vůbec stačili ochutnat, víckrát si ji nekupujte. Znamená to totiž, že obsahuje až příliš velké množství vody – samozřejmě na úkor chuti, a je tedy ošizená.
3) Správná konzistence a tuhost
Všímejte si, jak zmrzlinář nabírá kopečky. „Zmrzliny by měly mít ve vitríně stejnou tuhost. Často se ale stane, že třeba vanilková teče a u čokoládové si může obsluha skoro zlomit špachtli. To je tím, že nemají správně vybalancované receptury, zmrzlině nerozumí,“ vysvětluje Iveta Fabešová.
4) Výrazná barva
Výrazně zelená pistáciová, příliš žlutá vanilková či nepřirozeně hnědá barva tiramisu. Nepoctivou zmrzlinu bez původních surovin poznáte i podle barvy. Poctivá zmrzlina umíchaná ze skutečných produktů totiž neobsahuje chemická barviva a proto jsou její barvy mnohem méně výrazné. Například pistáciová pak bude zeleno-hnědá a vanilková odstínu smetany s drobnými černými kousky opravdové vanilky.
5) Malé kopečky
„Zajímavý je i fakt, že prefabrikovaná zmrzlina z chemické směsi, je pro provozovatele cukrárny či stánku mnohem dražší, než výroba z čerstvých a kvalitních surovin. „Laika může zaujmout, že obsluha dává pouze malé kopečky a také vaničku úplně vyprázdní. Pak víte, že zmrzlinu překupuje a sám nevyrábí. Marže je totiž tak nízká, že musí prodat všechno,“ prozrazuje Iveta Fabešová.
Pokud chcete ochutnat opravdu poctivou zmrzlinu, kterou Iveta Fabešová připravuje se stejnou láskou, jako své slavné zákusky, pak navštivte jednu z cukráren IF Café. Více na ifcafe.cz
foto: Petr Hoffelner, nedori