Velikonoce už jsou minulostí a mnoho z nás teď řeší, co dělat s přebytkem vykoledovaných či vlastnoručně nazdobených uvařených vajíček. Inspiraci přináší autorky Velké svačinkové a Velké obědové bichle, které daly dohromady sedm receptů, se kterými si do sytosti užijete vaječné hody. Těšit se můžete nejen na tradiční vaječné záležitosti, ale také na saláty a pomazánky které vás budou bavit.
Vaječná tlačenka
Klasika klasik, která je naprosto lahodná a její přípravou se jednoduše zbavíte většího množství vajec.
Na vaječnou tlačenku budete potřebovat:
- 6 vařených vajec
- 2 vrchovaté lžíce majonézy
- 1 sklenice zeleninové směsi Moravanka
- 1 špetka soli
- 1 špetka pepře
- 100 g šunky
- 150 ml vody
- 1 balíček želatiny na vaječnou tlačenku
Vajíčka nakrájejte na kostky a stejně tak udělejte i s celou zeleninou ze směsi Moravanka a se šunkou. Nálev nevylévejte, použijete ho do želatiny. Želatinový prášek zalijte horkou vodou (150 ml stačí) a pořádně promíchejte, aby se dobře rozmíchala. Přidejte ke směsi nálev z Moravanky a pečlivě promíchejte. Tuto směs pak promíchejte s vejci a pokrájenou zeleninou a šunkou. Přidejte majonézu, opepřete a popřípadě i dosolte. Přelijte do vhodné nádoby (srnčí hřbet např.) a nechte v lednici ztuhnout.
Foto: vicnezkucharka.cz
Tradiční vajíčková pomazánka
Jemná lahodná chuť pomazánky a opět velké potěšení z toho, že se zbavíte pár vajíček.
Na její přípravu budete potřebovat:
(na 4 porce)
- 3 vařená vejce M
- 60 g pomazánkového másla
- 1⁄4 cibule (15 g)
- 1 stroužek česneku (5 g)
- 1 špetka soli (3 g)
- 1 špetka pepře (1 g)
- 1 lžíce pažitky (10 g)
Vajíčka si oloupejte a buď je nastrouhejte na struhadle nebo jen rozmačketeje vidličkou. Přidejte k nim pomazánkové máslo, na jemno nakrájenou cibulku, se solí utřený stroužek česneku a podle chuti dosolte. Pomazánce vždy sluší něco zeleného a zrovna k vajíčkům krásně pasuje pažitka, takže jí také trošku přidejte. A je hotovo.
Foto: vicnezkucharka.cz
Vajíčkovo-řepná pomazánka
(na 4 porce)
- 100 g lučiny
- 50 g nakládané červené řepy
- 2 vařená vejce
- 1 lžička hořčice (8 g)
- 1 špetka soli (3 g)
- pepř (1 g)
- pažitka na dozdobení (10 g)
Vajíčka si nakrájejte na kostky. Do mísy dejte lučinu a na jemno nastrouhanou řepu. Ochuťte troškou hořčice, solí a pepřem a pokud máte čerstvé bylinky, přidejte jich vrchovatou lžíci. Skvěle se hodí například pažitka nebo bazalka.
Foto: vicnezkucharka.cz
Salát z rajčátek a vajec
Chcete-li něco osvěžujícího a vaječně netradičního, vyzkoušejte tento jednoduchý salát.
(na 4 porce)
- 3 vařená vejce
- 300 g cherry rajčátek
- 120 g sýra cottage
- 1 oranžová paprika (130 g)
- 1 lžíce olivového oleje (20 ml)
- 1 špetka soli (2 g)
- 20 g dýňových či jiných semínek
Do mísy nakrájejte rajčata a papriky na kostičky. Přidejte sýr cottage a k tomu trošku oleje a soli. Nezapomeňte přidat semínka a také do salátu rozkrájet vychladlá vajíčka. Míchejte jemně, aby se vajíčka příliš nepomlátila.
Foto: vicnezkucharka.cz
Zeleninovo-vajíčkový salát
Vynikající kombinace vajíček a zeleniny, kterou si zamilujete na první lžičku.
(na 4 porce)
- 4 rajčata (320 g)
- 1⁄2 salátové okurky (200 g)
- 3 ks nakládaných okurek (45 g)
- 50 g eidamu
- 50 g šunky od kosti
- 2 vajíčka M na tvrdo
- 1 paprika (130 g)
- 75 g bílého jogurtu
- 50 g majonézy
- 1 špetka pepře (1 g)
- 1 špetka soli (3 g)
Do mísy si nakrejte všechnu zeleninu na kostky a přidejte také na kostky nakrájený sýr a šunku. Vše promíchejte ještě s pokrájenými vejci. Chuť dolaďte majonézou a bílým jogurtem a dokonalý salát je na světě.
Foto: vicnezkucharka.cz
Salát s uzeným lososem a vejci
Vynikající salát s jemnou uzenou chutí lososa a vejci.
(na 4 porce)
- 200 g uzeného lososa
- 4 vařená vejce M
- 2 hrsti rukoly (60 g)
- 4 rajčata (200 g)
- 1 salát little gem (200 g)
- 2 mozzarelly (250 g)
- 1⁄2 červené cibule (30 g)
na zálivku
- 1 lžíce kopru (5 g)
- 2 lžíce oliv. oleje (40 ml)
- 1 špetka soli (5 g)
- 1 lžíce citron. šťávy (10 ml)
Do mísy si natrhejte salát (little gem, ledový nebo hlávkový), rozkrájejte rajčata, na jemné proužky červenou cibuli a přidejte také rukolu. K této směsi přidejte kousky uzeného lososa a vejce. V misce si smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, kopr, špetku soli a promíchejte společně se salátem. Nakonec do něj přidejte ještě na kostky pokrájená vejce.
Foto: vicnezkucharka.cz
Salát Nicoise
(na 4 porce)
- 400 g menších brambor typu A
- 1 špetka soli (3 g)
- 150 g mixu list. salátů
- 4 vařená vejce M
- 100 g černých oliv
- 300 g zelených fazolek
- 100 g cherry rajčat
- 1⁄2 červené cibule (35 g)
- 360 g tuňáka ve vlastní šťávě
na zálivku
- 3 lžíce oliv. oleje (60 ml)
- 3 lžíce vinného octa (45 ml)
- 1 lžička hrubozrnné hořčice (5 g)
- 1 špetka soli (3 g)
- 1 hrst petržele (10 g)
Brambory si opláchněte, ale neloupejte. Nakrájejte je na čtvrtky a nechte vařit v osolené vodě přibližně 15 minut, dokud nebudou měkké. V horké osolené vodě nechte blanšírovat (zprudka spařit) omyté a na třetinky nakrájené zelené fazolky. Nezapomeňte jim odkrojit stopky. Fazolky slijte a zchlaďte ledovou vodou. Uchovají si barvu a budou krásně křupavé.
Do mísy dejte brambory, fazolky a salátový mix, černé olivy a také slitého tuňáka. Vajíčka nakrájejte na šestiny. Červenou cibulku pokrájejte na tenké plátky a cherry rajčátka na poloviny.
Salát promícháme s marinádou připravenou z olivového oleje, hořčice, vinného octa, trošky soli a nasekané petržele.