Rádi poznáváte nové chutě a zkoušíte netradiční pochutiny? A co třeba takové šneky, žáby nebo raky? Na novém festivalu restaurace Bruxx nemusíte dělat kompromisy a můžete ochutnat všechno najednou. Takový je i koncept celé týdenní akce, která startuje již 14. června.
Foto: Hynek Hampl
„Tento festival jsme v Bruxxu ještě neměli. Šneky a žáby máme ve stálé nabídce, ale raky objednáváme jen k nějaké specialitě. Spojit všechny tři suroviny mi přišlo zajímavé a jsem zvědavý, jaké budou odezvy,“ prozrazuje, jak se zrodila myšlenka na festival o šnecích, žábách a racích sous chef Oldřich Matoušek, a dodává: „Jedná se o tak delikátní suroviny, že by je měli lidé ochutnat všechny. Proto je menu koncipováno tak, že se lidé o jídla navzájem podělí, aby si z festivalu každý odnesl komplexní zážitek.“
To, že z Bruxxu odejdete se skutečně nevšední chuťovou zkušeností, dokazuje celý koncept menu. Třem šnečím pokrmům vévodí šneci na pernodu pro dva. „Sám bych tímto pokrmem začal. Pernod je francouzská pálenka, připomíná anýzovku, ve které budou šneci připravení. Ocení ho především ti, co mají rádi výrazná jídla,“ doporučuje Oldřich Matoušek. Na výběr budou ještě šnečí ravioly s francouzskou lehce pikantní omáčkou zingara a šneci v máslové briošce s liščím ragú a moussem z uzeného pstruha ve tvaru cylindru.
Foto: Hynek Hampl
Žabí stehýnka jako česká specialita
Možná si myslíte, že žáby patří jen na francouzský stůl. Chyba! Podle archeologů pojídání žabích stehýnek má dokonce původ v českých zemích. Ať už to je, či není pravda, na novém festivalu v Bruxxu se můžete těšit hned na dva pokrmy z těchto obojživelníků.
Jako první v menu najdete žabí stehýnka s belgickou vaflí. „Zvolili jsme větší druh žab, které obalíme v ořechové strouhance a položíme na vafli společně s chorizem a slanorožcem, což je taková mořská slaná obdoba zeleného chřestu,“ nechává nakouknout pod pokličku Oldřich Matoušek. Jako druhý pokrm v nabídce budou žabí stehýnka v profiterolce. Celé jídlo je podle Oldřicha Matouška velmi jemné, a to nejen díky lehké uzené bramborové kaši, ale i kachním srdíčkům a francouzské omáčce béarnaise.
Foto: Hynek Hampl
Raci s delikátním masem
Jíst raky není nikterak složité. Jí se podobně jako krevety. Nakrojí se jim ocásek a na vás už je jen to, abyste pomocí vidličky z klepítek dostali jemné maso. Raci mnoho masa nemají, a tak se považují za skutečnou delikatesu. V Bruxxu budete moci v týdnu od 14. do 20. června ochutnat hned dva pokrmy – raky a břitky a raky s kalamáry. „V prvním pokrmu dostanete na stůl rovnou 10 raků s mušlemi Jack Knife naložené v bergamotu a s lehkou letní přílohou v podobě osmažených bramborových nudliček posypaných hořčičným semínkem, stříbrnými cibulkami a jahodami. V druhém se hosté mohou těšit na raky připravované v yuzu másle s výraznou citrusovou vůní, kalamáry a terinu ze zeleného chřestu. Celý pokrm je hodně svěží,“ láká na říční lahůdku Oldřich Matoušek.
Pokud jsme vás na týden se šneky, žábami a raky nalákali, kompletní menu najdete na webových stránkách restaurace Bruxx.