Zrárna sýrů neboli „affinatore di formaggi“. Tak si říká italská rodinná firma Guffanti, která se rodinnému stříbru – tajemství zrání sýrů, věnuje již od roku 1876. Chuť hermelínu či goudy český gurmán bezpečně pozná, ale co takhle sýr se šafránem nebo kávovým aroma? Výjimečné sýrařské klenoty můžete zajít okusit do Wine Food Marketu, který těmito vůněmi zrovna načichl.
Firma Guffanti na rozdíl od běžných producentů sýrů nevlastní žádná stáda dobytka, ale pouze sklepy, v nichž se o sýry stará dle starých rodinných receptů a nechává je dozrát. Do podzemní zrárny v Aroně se svážejí mladé sýry od pastevců a malých výrobců z celé Itálie. Ve sklepeních je denně kontrolována vlhkost, sýry se pravidelně otáčí, čistí, některé z nich se omývají a koupou v olejových lázních, jiné posypávají bylinkami, obkládají lisovanými vinnými hrozny nebo potírají balsamicem. Některé druhy sýrů zde zrají i několik let a péče, které se jim dostává, se na chuti významně odráží.
Wine Food Market v současné době obohatil svůj sortiment o tři novinky z jejich produkce:
Bagòss je kravský horský sýr se šafránem, který mu dodává typickou žlutou barvu. Má vyváženou suchou chuť s intenzivními tóny čerstvého ovoce. Hodí se k plným a archivním červeným vínům, ale i šumivým a mladým bílým vínům. Servírovat ho můžete s čerstvým ovocem, skvěle doplní i domácí chléb či polentu.
Sola di latte Bufala je měkký sýr z buvolího mléka s jemnou a lehce sladkou chutí. Velmi dobře si rozumí s bílými víny a světlým i tmavým pivem, s rajčatovou marmeládou a ciabattou.
Kravský sýr Sancarlone al caffè je variací modrého sýra z provincie Novara. Má charakteristickou intenzivní a jemně pikantní chuť s kávovým aroma. Svůj gurmánský zážitek znásobíte, budete-li jej podávat s červenými a sladkými dezertními víny společně s žitným chlebem, grappou či polentou.
Sbíhají se vám už sliny?