Od dob, kdy byl humr levnější než fazole, uplynula spousta času. Maso původně podávané vězňům se postupně vyšvihlo mezi největší gastronomické lahůdky. Dnes tohoto samotářského korýše servírují špičkové restaurace, mezi něž patří i belgická brasserie Bruxx. Sous chef Oldřich Matoušek i letos na humří týden od 22. do 28. listopadu připravil originální recepty, které se vám vryjí do paměti.
Humři patří mezi mořské korýše, kteří žijí samotářským a leckdy velmi dlouhým životem. Někteří jedinci se totiž mohou dožít až sta let. A ulovit takového humra není už vůbec žádná legrace. Jedná se však o velmi vyhledávanou delikatesu, že jeho lov musí být regulován, aby byl jeho druh zachován. Nechme však už povídání o přírodě raději přírodovědcům a pojďme si povídat o humrovi z gastronomického hlediska.
„Humr, to je pro mě svátek a oslava mořského jídla,“ říká Oldřich Matoušek, sous chef pražské brasserie Bruxx, a dodává: „Jeho chuť se dá těžko k něčemu připodobnit. Pro mě představuje tu pravou chuť moře.“ V belgické restauraci Bruxx na konci listopadu pořádají již tradičně humří týden, na který se Oldřich Matoušek vždy velmi těší: „Tuhle akci miluji. Vždy jsem zvědavý na to, co hosté řeknou na naše nové recepty. Současně jsem však trochu nervózní z toho, zda je dokáži ještě něčím překvapit,“ přemítá Oldřich Matoušek.
Menu slibuje originální kombinaci ingrediencí
Jedlé kaštany, foie gras, asijskou vanilku či mušle svatého Jakuba. Tohle všechno najdete v receptech Oldřicha Matouška během humřího týdne od 22. do 28. listopadu. „Vždy se snažím zkombinovat humra s netradičními ingrediencemi. Tím, že jeho maso je opravdu lehce stravitelné a s minimem tuku, mohu si dovolit k němu dát i více kalorické přílohy či omáčky,“ vysvětluje Oldřich Matoušek.
To potvrzuje složení všech hlavních chodů. Prvním z nich je Humr na pandan másle. Máslo je u tohoto receptu doplněno o pandan, který se hojně používá v asijské kuchyni a pro jeho aroma se mu přezdívá asijská vanilka. Koncert vůní zakončí holandská omáčka s kokosem. Dalším pokrmem je Humr a éclair s foie gras. Půlka humra bude upravena způsobem a la plancha, který kombinuje opékání při vysoké teplotě s uzením, a servírován bude společně s dulse beurre blanc, podlouhlým pečivem z odpalovaného těsta éclair, které bude naplněno foie gras, a zeleninovým želé. K podzimu patří i chuť jedlých kaštanů. Ty nabídne Humr Albert s mušlemi vongole, který bude servírován s jasmínovým pyré a houbovým prachem. Ke všem hlavním chodům hosté dostanou domácí vanilkový chléb s houbovým máslem.
Menu vedle hlavních chodů nabídne i dva startery. Silnou humří polévku humrový bisque z humřích skeletů s domácí raviolou z krevet a pistáciovým crumble a jako předkrm Humra s mušlemi svatého Jakuba a chipsy z podzimní zeleniny.
Obohaťte svůj podzimní jídelníček o mořskou delikatesu, která nejen skvěle chutná, ale je i velmi zdravá.