Patříte mezi milovníky opravdu kvalitní gastronomie a rádi vyhledáváte podniky s rozmanitou nabídkou originálně zpracovaných pokrmů? Pak by vám v hledáčku rozhodně neměl chybět polyfunkční podnik Jan Paukert Bistro, který se nyní v pozměněné podobě otevírá na Rohanském nábřeží v pražském Karlíně. Útulné bistro si zakládá na tradici rodiny Paukertů, jež se proslavila obloženými chlebíčky a lahůdkami všeho druhu.
Historie značky Jan Paukert se začala psát již před více než 100 lety. Její počátky se datují až do roku 1916, kdy mladý obchodník Jan Paukert otevřel v Praze na Národní třídě vlastní luxusní lahůdkářství nesoucí jeho jméno. Za první republiky existovalo jen málo míst, kde se dalo pochutnat na takových dobrotách, jako právě u Paukerta. Toto místo nejvíc proslavil obložený chlebíček, který se těší velké oblibě desítky let u všech generací a nechybí na žádném rautu nebo oslavě.
Lahůdkářství pravidelně navštěvovala řada slavných herců a umělců v čele s Janem Werichem, Vlastou Burianem nebo Emou Destinovou. Původní prostory tak brzy kapacitně nestačily a v roce 1920 došlo k bleskovému přestěhování do vedlejšího domu. Ten byl ale bohužel za vlády komunistů v roce 1952 znárodněn. Rodina Paukertových byla nuceně vystěhována z Prahy a prodejnu přebral národní podnik Pramen. Na lepší časy se znovu začalo blýskat v roce 1991, kdy byl podnik navrácen původním majitelům. K slavnostnímu znovuotevření ale došlo až v roce 2008. Podnik pak chvíli fungoval pod vedením nevlastního syna Jana Paukerta, než začátkem roku 2010 zemřel.
V roce 2015 se do Paláce Paukert nastěhovala pivnice a o zachování značky, jejího jména a tradice se snažilo zařízení na karlínské náplavce. Koncept ale nebyl úspěšný. Situace se zlepšila až s příchodem nových majitelů, kteří oslovili Gianfranca Coizzu, původem italského kuchaře působícího v Gourmet Academy, aby vrátil značku tam, kam patří. Právě Gianfranca Coizzu je v současnosti společně s dalšími dvěma společníky novým majitelem podniku.
Jan Paukert Bistro v novém
Dnes se na Rohanském nábřeží nachází polyfunkční podnik Jan Paukert Bistro, který vedle pochutins odkazem na rodinu Paukertů, nabízí i celou řadu vlastních lahůdek. Kromě oblíbených chlebíčků v původní i novodobé podobě si tu pochutnáte i na tradičních českých pokrmech nebo mezinárodních specialitách. „Pokračujeme v tradici chlebíčků, a kromě těch klasických připravujeme i moderní, zdravější varianty. Klasické české recepty připravujeme za pomocí technologií, jako je sous vide a kombinujeme je s mezinárodní kuchyní,“ říká šéfkuchař a spolumajitel Gianfranco Coizza.
Díky spolupráci s českými farmáři můžete vybírat z bohatých snídaní, stálé nabídky teplých jídel nebo z poledního menu, ve kterém najdete nejen české klasiky. Jan Paukert Bistro je místem, kam se můžete vydat s rodinou na snídani, na kávu či skleničku vína s přáteli nebo na obchodní oběd s partnery. V pozdějších hodinách představuje také ideální prostor pro různé společenské akce. V budoucnu chce své služby rozšířit o pekárnu přímo v Bistru a vlastní řeznictví na pražské Ořechovce.
„Brzy si budete moci pochutnat na našem domácím kváskovém chlebu a masových specialitách z našeho řeznictví, které se chystáme v letošním roce otevřít. Plánujeme prodloužit také otevírací dobu, abyste k nám mohli přijít i po práci na skleničku dobrého vína,“ uzavírá Gianfranco Coizza.
Jan Paukert Bistro najdete na adrese Rohanské nábřeží 671/15.