Je mezi našimi čtenáři někdo, kdo pamatuje legendární čínskou restauraci, která stála dlouhá léta na adrese Vodičkova 19? Chodili do ní všichni, rodiny při speciálních příležitostech, předrevoluční byznysmeni na pracovní schůzky a také slavné osobnosti, Karla Gotta či Miloše Formana nevyjímaje. Vladimír Suchý, který ve „Vodičkovce“ dlouhá léta vařil, nyní kývnul na spolupráci s šéfkuchařem restaurace Sia Jiřím Štiftem a od 24. února do 1. března budou v Sie podávat čínská jídla podle tradičních receptur.
Objednávka surovin z Číny na rok dopředu
V dnešní době už není problém vařit jakoukoliv světovou kuchyni, informace i suroviny jsou lehce dostupné, ale v té době, bavíme se o sedmdesátých a osmdesátých letech, věděli kuchaři o zahraniční kuchyni velmi málo. Čína ve Vodičkově byla jediná čínská restaurace v Praze, dokonce první v České republice a druhá v Evropě. „Co se týká surovin, putovaly k nám lodí přímo z Číny a objednávka se musela dělat na rok dopředu. V dnešní době něco nemyslitelného. Obzvláště těžké bylo trefit množství surovin. Dováželi jsme hlavně bambusové výhonky, vlaštovčí hnízda a sójovou omáčku, která byla nejlepší, jakou jsem kdy ochutnal, dodnes ji žádná nepředčila,“ vzpomíná Vladimír Suchý.
Vedle čínské klasiky, jako je kung-pao či švejžužu, si hosté pochutnávali například na polévce z vlaštovčích hnízd, které jsou slepované z mořských řas, nebo na černých vejcích, mořské okurce či na polévce ze žraločích ploutví.
Václav Havel, Karel Gott či Vladimír Remek
Restaurace stála nedaleko divadel ABC a Semafor, díky této poloze ji tak navštěvovaly různé slavné osobnosti. Miloš Forman jezdil k panu Suchému speciálně na švejžužu, protože i přesto, že měli v San Franciscu plno čínských restaurací, švejžužu tam nikde nedělali. „Karel Gott ke mně začal chodit v sedmdesátých letech a ještě nedávno byl naším pravidelným hostem v naší současné restaurace v Hostivici. Jeho nejoblíbenější jídlo bylo švejžužu s extra dávkou černých hub, dále pak kungpao a sečuánské maso, to ale bez česneku. Máme od něj i krásné věnování v knize hostů,“ vypráví Suchý. Do Vodičkovy chodil i Václav Havel, který se do knihy hostů zapsal typickou zelenou propiskou. Tuto knihu zdobí i originální přání od Vladimíra Remka. Prezidentský kandidát Jiří Drahoš slavnou čínu často navštěvoval za studentských let se svými kamarády.
Vláďa Suchý (restaurace U Koruny) feat. Jiří Štift (restaurace SIA)
Od 24. února do 1. března mohou hosté restaurace Sia ochutnat speciální menu s pokrmy dle původních receptur. Jedná se o kantonské závitky, ty vybrali proto, že nejsou úplně běžné a člověk se s nimi moc nesetká. Většinou se dělají zeleninové nebo krevetové. Dále to bude naprostá klasika, jako je kuřecí kungpao, vepřové suei-ču-žou, hovězí šuang si „štěstí“ a ledvinky čchao.
A pokud vás tato jídla nadchnou, celoročně si je můžete dát v Hostivici v restauraci U Koruny.