Kešu není ořech a buráky jsou luštěnina. Pro milovníky ořechů přesto možná objevná informace. Ořechy jsou obzvlášť teď před Vánoci časté téma, kromě toho během celého roku slyšíme jejich přínosy pro naše zdraví. Co jste o nich možná ještě nevěděli, jak poznat ty kvalitní, podle čeho je vybírat a kde je kupovat?
Ukazatelů kvality ořechů je několik:
Velikost
Čerstvá chuť
Stav
Vzhled
Kromě jejich velikosti (větší ořechy jsou známkou kvalitní úrody) a čerstvé chuti je důležité i to, že jsou v balení ideálně celé, nikoliv čtvrtky či ještě menší kousky. „Každý druh ořechů má několik velikostních tříd, proto vybírejte vždy ořechy celé, které jsou znakem kvality. Kromě toho by neměly mít žádné tečky ani flíčky, které by mohly znamenat napadení škůdcem. To se nejčastěji děje u mandlí, kešu či vlašských jader,“ říká Pavel Malý, produktový specialista značek VitaNut a VitaCup.
Co jste možná nevěděli?
Vlašské ořechy
Čerstvost a kvalita vlašských jader se dá výrazně ovlivnit tím, z jaké polokoule vlašská jádra pocházejí. Na severní polokouli je sklizeň na podzim, na jižní polokouli je sklizeň na jaře.Kromě bohatého využití při pečení se z vlašských ořechů lisuje olej vhodný pro studenou kuchyni a vyrábí se z nich destilát “ořechovice”. Vlašské ořechy VitaNut – 150g za 99 Kč.
Kešu ořechy
Kešu nejsou ořechy, ale vlastně druh semen, která vyrůstají na plodech stromu – ledvinovníku západního. Plod samotný připomíná hrušku zkříženou s paprikou. Kešu kromě jiného pomáhají při psychických obtížích. Z hlediska kvality jsou posuzovány podle velikosti, barvy a obsahu vlhkosti. Kešu VitaNut – 150g za 99 Kč.
Buráky
Plodem podzemnice olejné je semeník uschovaný pod zemí. Suché skořápkové plody – známé jako buráky nejsou ořechy, ale patří k luštěninám.
Piniové ořechy
Pinie, ač jsou označovány za ořechy, jsou ve skutečnosti semena borovice. Existuje více než 100 druhů, kdy každý má svá specifika.
Makadamové ořechy
Makadamové ořechy pomáhají snižovat cholesterol a mají antibakteriální účinky. Podvědomě jsou spjaty s Austrálií, ve skutečnosti ale většina pochází z Afriky. Patří k nejdražším ořechům s nejtvrdší skořápkou na trhu. Dobývají se speciálním strojem.
Pistácie
Jeden strom za sezonu vyplodí až 200 kilogramů pistácií, přičemž nejvíce jich vyprodukují farmy v Íránu. Skořápka pistácií může prasknout buď přírodně, silou velikosti dobře vyvinutého jádra nebo strojově mechanicky.
Lískové ořechy
Lískové ořechy jsou bohaté na vitamíny, mohou obsahovat až 60 % tuků, 13 % bílkovin a nemají téměř žádné sacharidy.
Kde je kupovat?
Ořechy nakupujte od kvalitních dodavatelů nebo ve specializovaných prodejnách, kde vám mohou sdělit i jejich původ.