Opečená strouhanka, rejnočí křídlo i jahody s rebarborou na hodech s Together

Asparagus, špargl, nebo česky chřest? Ať už této ryze jarní zelenině říkáte jakkoli, rozhodně by neměla ve vašem jídelníčku chybět. Nejen pro své blahodárné účinky na vaše zdraví, ale především pro svou lahodnou chuť. Pokud si na jeho přípravu doma netroufáte, zajděte v následujících dnech do restaurace Brambory nebo Bruxxu na delikatesní chřestové menu, díky němuž ho budete moci vyzkoušet na několik způsobů.

Chřest u nás v minulosti patřil mezi tradiční zeleninu. Jeho kvalita byla na tak vysoké úrovni, že se podával i na vídeňském císařském dvoře a patřil mezi nejlepší na světě. Přestože jeho sláva za minulého režimu opadla, vrací se postupně na česká pole zpět. A to je vynikající zpráva, protože nejlépe chutná, když je čerstvý. Tedy když se k vám domů dostane během jednoho, maximálně dvou dnů.

Foto: Together

Křehká zelenina na několik způsobů

Pěkně čerstvě upravený chřest se bude podávat na chřestových hodech od 4. do 10. května v restauraci Brambory a od 11. do 13. května v belgickém Bruxxu. V obou restauracích se můžete těšit na chřestové duo, a to v podobě sladkého a křupavého zeleného chřestu a lehkého a na jazyku se rozpadajícího bílého chřestu. „Ač se jedná o stejný druh zeleniny, připravuje se každý trochu jinak. Zelený se nemusí vůbec loupat a stačí ho na dvě minutky spařit v horké osolené vodě a poté jej prudce zchladit studenou vodou. Bílý se naopak musí loupat po celé délce pazochu neboli stonku,“ vysvětluje šéfkuchař Jiří Štift, který připravil chřestové menu v Bramborách a dodává: „Mezi nejoblíbenější úpravy patří určitě blanšírování, ale chřest se dá i grilovat či připravovat v páře. Tím si zachová svou křupavost nejvíce.“

Foto: Together

Chřest nasladko i naslano v originálních kombinacích

Jiří Štift společně s Lukášem Soukupem z restaurace Brambory na Pankráci z chřestu připravili nejen hlavní jídla, ale i lehké jarní saláty, polévky, a dokonce i dezerty. Rozhodně stojí za to vyzkoušet předkrm v podobě bílého chřestu s opečenou strouhankou a oříškovým máslem se salátem z jarních bylinek a pečenou bramborou na soli a pažitkovým tvarohem. Z hlavních jídel určitě bude stát za to vyzrálá hovězí špička s grilovaným bílým a zeleným chřestem, bernskou omáčkou. A jako sladká tečka se bude podávat závin s bílým chřestem, jahodami, rebarborou a vanilkovým tvarohem.

Foto: Together

„Chřest je výjimečná zelenina. Nejen proto, že se dá sklízet jen dva měsíce v roce, ale pro svou lehkost a lahodnost se dá spojit s ledasčím,“ říká Oldřich Matoušek, sous chef belgické restaurace Bruxx. Jeho kombinace ingrediencí jsou už vyhlášené, a tak se můžete těšit na takové speciality jako dvojici zeleného a bílého chřestu s losovým kaviárem, vařený zelený chřest s křídlem z rejnoka v omáčce z jantarového rumu či rondelle ze zeleného chřestu připraveného v páře s pěnou z kopřiv a jarních bylinek.




Tagy:   , ,