Pálivý týden v centru Prahy

Jaké počasí bude na konci září v Praze nevíme, jisté je jen to, že ve Šporkovském paláci V Celnici to bude pořádně pálit. Ve spolupráci s českým odborníkem na  chilli papričky, Pavlem Koudelkou, připravuje šéfkuchař restaurace SIA Jiří Štift jedinečné menu s výběrem těch nejpálivějších a chuťově nejzajímavějších chilli papriček z celého světa.

Menu bude sestaveno tak, aby bylo možné vychutnat nejenom pálivost, ale také chuťové odstíny jednotlivých odrůd. Používání pálivých chilli papriček by nemělo hostům znemožnit vychutnat si jednotlivé pokrmy, ale naopak jejich chuť podpořit a dát vyniknout jak papričkám, tak dalším surovinám, koření a přísadám. Už teď je jisté, že na menu nebudou chybět odrůdy jako je Black Cobra nebo Madagaskar, odrůda známých habanero Fataly, Ghostpepper, Caroline Reaper a v Čechách oblíbené jalapeňos.

„Nejen u nás, ale na celém světě je momentálně velký trend v pěstování a pojídání chilli a Češi z  něj nijak nevybočují. Průměrný Čech, co se pálivosti týče, nejčastěji snese u nás rozšířenou papričku jalapeňo,“ říká Pavel Koudelka. Pálivé pokrmy miluje Pavel celý život a před sedmi lety začal chilli papričky také  pěstovat. V jeho zahrádce rostou odrůdy z Madagaskaru, z Trinad a Tobago, thajsko-vietnamské papričky, nebo i klasické jalapeňos. Ze zhruba jednoho tisíce druhů pálivých papriček, co ve světě existují, jich Pavel umí vyjmenovat přes sto.

Ve dnech 20. – 27. září bude kuchařský tým restaurace Sia servírovat čtyři až pět chodů rozdělených podle pálivosti. Hosté si budou moci vybrat, jak moc pálivé jídlo chtějí. Jak šéfkuchař Jiří Štift, tak Pavel Koudelka ale zdůrazňují, že cílem není udělat jídlo co nejpálivější, ale připravit ho tak, aby vynikla chuť pečlivě vybraných papriček. A když se všechno povede, objednají si hosté restaurace SIA i speciální chilli desert.




Tagy: