Rozžhavte gril!

Přinášíme vám skvělé tipy z prodejen La Formaggeria Gran Moravia, kde si můžete pořídit lahůdky, díky kterým bude letošní grilovací sezóna nezapomenutelným gurmánským zážitkem!

Poklad mezi grilovanými sýry: Pochutnejte si na Grilami…

Je čas po zimě oprášit gril a pochutnat si na dobrotách na čerstvém vzduchu. Ochutnejte ručně vyráběný pařený sýr z kravského mléka Grilami z litovelské sýrárny Brazzale Moravia. Protože skvěle odolává i vysokým teplotám a neroztéká se, je jako stvořený ke grilování a smažení. Můžete jej předem naložit do olivového oleje s kořením či bylinkami, ale klidně si ho lze dát i samotný – anebo jej vyudit. A co k němu? Například ogrilovanou i čerstvou zeleninu, hodí se do burgeru či k omáčce…  Zajímavé a lahodné spojení je také s melounem, hroznovým vínem nebo čerstvými fíky.

Italské klobásky Salsiccia fresca

Čerstvá klobása Salsiccia fresca je typickým italským pokrmem, který milovníkům masa nesmí chybět při žádné grilovací party! Jejím základem je kvalitní nasekané libové i tučné maso, jež tvoří typickou mozaiku. Grilujte na nižší až střední teplotu, opečené klobásky chutnají skvěle samotné, ochutit je můžete také bylinkami a doplnit grilovanou zeleninou a chlebem.

Giuncata na slano, na sladko… Anebo s rukolou!

Giuncata je čerstvý sýr s mnohostranným využitím v kuchyni. Vyrábí se z kravského mléka, které mu propůjčuje typickou chuť i barvu a měkkou a pružnou konzistenci. Vyznačuje se jemnou strukturou a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti. Hodí se jako předkrm do salátů či grilovaných špízů a pokud si chcete grilování osladit, můžete giuncatu použít také ve sladkých pokrmech. Vyzkoušejte sýr při přípravě moučníků třeba tak, že s ním v receptech nahradíte ricottu, nebo pro přípravu sladkých ovocných krémů. Jistě vám zachutná jak přírodní giuncata fresca, tak i varianta s rukolou.

Netradiční dobrota: Polenta Casereccia na grilu

Polenta je tradiční pokrm severní Itálie, především v oblastech Veneto a Valtellina. Jednoduchá směs vody a mouky (nejprve bývala pohanková, poté kukuřičná) vařené v kotlíku byla a stále je základem většiny regionálních receptů na severu země. Díky „neutrální“ chuti a nízké ceně je polenta vhodným základem jídla a je možné ji doplnit různými ingrediencemi. Připravit se dá mnoha způsoby: buď se konzumuje ihned po uvaření jako kaše doplněná například speckem nebo gorgonzolou, nebo se nechá ztuhnout a poté se krájí na plátky a opéká nebo griluje. Můžete si zakoupit již hotovou uvařenou kukuřičnou kaši v balení 2×500 g a ogrilovanou polentu použít jako přílohu k masu místo pečiva, případně ji obložit šunkou či sýrem, anebo dochutit jakoukoliv omáčkou.

Voňavá slanina Pancetta arrotolata pozdvihne váš hamburger na vyšší level!

Skvělá rolovaná Pancetta arrotolata nesmí u grilování scházet! Stačí ji nakrájet na tenká kolečka, a buď ji můžete ogrilovat samostatně, anebo díky ní vyšperkovat své hamburgery k dokonalosti. Dodáte jim nezaměnitelnou vůni a chuť!

Dochuťte grilované pokrmy lahodnými paté od Parente!

Překvapte svou rodinu či hosty a vedle grilovaných pokrmů pro ně nachystejte také vynikající lahůdky od rodinné firmy bratří Francesca a Michela Parente, kteří již 20 let vyrábí typické speciality z Apulie – džemy a marmelády, nakládanou čerstvou i grilovanou zeleninu, omáčky a paté. Firma se nachází v severní části Apulie zvané Tavoliere delle Puglie. Výroba začíná pečlivým výběrem surovin pocházejících z místních trhů, které se zpracovávají během několika hodin od jejich obdržení v moderním výrobním závodě. Jaké dobroty můžete ochutnat?

  • Crema di carfiofi (190 g) je připravena z artyčoků z Apulie, olivového oleje, česneku, soli, vinného octa a kyseliny citrónové a askorbové. Hodí se jako doplněk k prvním i druhým chodům, výborná je také jako podklad na bruschetty.
  • Paté di olive nere (190 g) jevyrobena z italských oliv, olivového oleje, soli a kyseliny citronové. Výborná na ochucení salátů, masových jídel i těstovin, na panini a bruschetty.
  • Crema di peperoncini (190 g) jekrém z chilli z Apulie, olivového oleje a soli, obsahuje kyselinu citrónovou a askorbovou. Vyrábí se pouze, když je sezóna, suroviny se zpracovávají čerstvé.
  • Pomodorini al forno (280 g) obsahujeručně krájená, křupavá a voňavá pečená rajčátka ve slunečnicovém oleji s přírodními aromaty. Lze použít jako předkrm, jako doplněk k uzeninám i sýrům, do těstovin nebo k dochucení pizzy.
  • Pomodori secchi in olio oliva (280 g) v soběukrývá italská sušená rajčata v olivovém oleji, ochucená kapary, česnekem, chilli, mátou, solí a vinným octem, obsahuje kyselinu citrónovou.
  • Omáčky (280 g) –všechny obsahují pouze extra panenský olivový olej a vybrané suroviny, vybrat si můžete ze 3 druhů: Sugo al pomodoro e basilico, Sugo al tonno (s tuňákem) a Sugo arrabbiata (s chilli).

A čím svlažíte hrdlo?

Ke grilování neodmyslitelně patří také dobré víno! Máme tipy pro milovníky červeného, růžového i bílého nápoje králů…

Vermentino

Bílé tiché Vermentino DOC vyrobené z Cuvée Vermentina a jiných odrůd patří do rodinné produkce značky Cecchi, která se pyšní tradicí starou již více než 125 let. V roce 1893 Luigi Cecchi díky svým degustátorským schopnostem dává vzniknout dynastii, která je dodnes známa a oceňována pro výrobu jakostních vín. Vermentino vyniká svěží, příjemně minerální chutí s delikátním buketem šťavnatého tropického ovoce. Hodí se ke zralým sýrům jako je například Gran Moravia či Asiago stravecchio, je vhodné jako aperitiv, k jídlům z mořských plodů i rýže.

Primitivo SOLO

Rubínově červené Primitivo SOLO IGT v sobě nese vznešený původ jednoho z nejznámějších a nejrespektovanějších vinařství v Itálii. Cantine San Marco je situováno na stejnojmenném kopci vulkanického původu, jeho půda je tudíž bohatá na draslík, vápník, hořčík, fosfor, současně obsahuje málo dusíku, což umožňuje pěstování révy nejvyšší kvality. Jihoitalské slunce dodalo vínu Primitivo SOLO plnou chuť s dlouhou dochutí a intenzivní a elegantní buket. Dokonale ladí ke zralým sýrům, jako jsou Gran Moravia či Provolone Mandarone, ale také k pečeným a grilovaným masům.

Honor rosé Venezia

Plná vyvážená chuť šumivého růžového vína Honor rosé Venezia DOC od značky Astoria vzniká v jedné z nejkrásnějších vinařských oblastí Itálie, v samém srdci oblasti produkce vín DOCG Conegliano – Valdobbiadene. Známý je především výrobou vína Prosecco, tradičního benátského vína par excellence, za něž získal řadu prestižních ocenění. Dokonalý pár vytvoří Honor rosé Venezia se sýry Gran Moravia, Asiago stravecchio nebo Tre Corti, výborně doplní rovněž rybí pokrmy, pizzu i těstoviny.

foto: guideline.cz