Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.
Recepty připravila blogerka Markéta v troubě
MINI ŠPÍZY S KUŘECÍM MASEM
- 1 balení hranolků McCain Crispers
- 2 ks kuřecích prsou
- oblíbené koření na kuřecí maso
- 1 červená cibule
- 1 balení cherry rajčátek
- ½ brokolice
- 1 červená paprika
- sůl a pepř
- olej podle potřeby
- 250 g zakysané smetany
- zelené bylinky dle chuti
Kuřecí prsa nakrájíme na menší kostky, okořeníme a zprudka ze všech stran orestujeme na pánvi na trošce oleje. Papriku, cibuli a blanšírovanou brokolici nakrájíme na menší podobně velké kousky. Na špejle napichujeme střídavě připravenou zeleninu a orestované kuřecí maso.
McCain Crispers připravíme v troubě podle návodu na obalu. Mezitím zlehka opečeme špízy na grilovací pánvi tak, aby zelenina zůstala křupavá „na skus“.
Hotové mini špízy podáváme s McCain Crispers a s dipem ze zakysané smetany, kterou smícháme s nasekanými bylinkami, solí a pepřem.
ZAPEČENÉ PLNĚNÉ ŽAMPIÓNY
- 1 balení hranolků McCain Crispers
- 8 ks větších žampionů
- 200 g tvrdého sýra (gouda nebo cheddar)
- 200 g šunky vcelku
- 1 vejce vařené natvrdo
- 1 balení cherry rajčátek
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 červená cibule
- sůl a pepř
Žampiony očistíme a z kloboučků vyřízneme třeň. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Žampiónové klobouky naplníme směsí nakrájeného sýra a šunky na kostičky, vajíček, červené cibulky a cherry rajčátek. Dáme péct na cca 20 minut.
Hranolky McCain Crispers připravíme podle návodu na obalu a podáváme společně se zapečenými houbami a dipem, který umícháme z kysané smetany, nasekané zbývající červené cibulky, soli a pepře.
ZELENINOVÉ PLACKY SE SÝREM
- 1 balení hranolků McCain Crispers
- 1 cuketa
- 2 mrkve
- 150 g tvrdého sýru (např. cheddar)
- 2 vejce
- hrst strouhanky
- sůl a koření
- nasekané bylinky
- zakysaná smetana
- polníček
- svazek ředkviček
Cuketu nahrubo nastrouháme, zlehka osolíme a necháme 20 minut „vypotit“. Potom vymačkáme všechnu vodu, kterou cuketa pustila. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, sýr na kostičky, vejce, nasekané bylinky, pepř a sůl podle chuti a podle hustoty strouhanku. Tvarujeme tenké placky a smažíme na pánvi z obou stran do zlatova.
Mezitím připravíme hranolky McCain Crispers podle návodu na obalu.
Podáváme se salátkem z polníčku a ředkviček, přidáme též jednoduchý dip ze zakysané smetany, prolisovaného česneku, soli a pepře.
MASOVÉ KULIČKY S RAJČATOVÝM DIPEM
- 1 balení hranolků McCain Crispers
- 600 g mletého vepřového masa
- 1 vejce
- 1 malá cibule
- nasekané bylinky
- hrst strouhanky
- sůl a pepř
- 4 rajčata (čerstvé anebo v plechovce)
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička třtinového cukru
- hrst zelených bylinek
- 1 chilli paprička
Mleté maso smícháme s najemno nakrájenou cibulkou, nasekanými bylinkami, solí, pepřem, vejcem, podle potřeby přidáme trochu strouhanky a vytvarujeme kuličky ve velikosti pingpongového míčku. Opečeme na pánvi do zlatova ze všech stran, potom necháme dopéct v troubě přibližně 10 minut na 180 °C.
Hranolky McCain Crispers upečeme v troubě podle návodu na obalu.
Dip připravíme z konzervovaných rajčat či čerstvých spařených a oloupaných rajčat. Do mixéru vložíme rajčata, prolisovaný česnek, nasekané bylinky, lžičku cukru, sůl, koření a rozmixujeme dohladka. Dle chuti můžeme přidat i kousek chilli papričky.
Masové kuličky podáváme spolu s rajčatovým dipem a streetfoodovými hranolkami McCain Crispers.
Recepty připravila blogerka S vášní pro jídlo
STREETFOODOVÉ HRANOLKY S ROZPEČENÝM CAMEMBERTEM
- 1 balení hranolků Crispers od McCain
- 1 velká cibule
- 1 lžička třtinového cukru
- 2 lžíce oleje
- 250g balení camembertu v dřevěném obalu
Cibuli nakrájejte na tenká kolečka a na oleji ji společně s cukrem nechte pozvolna zkaramelizovat.
Hranolky Crispers dejte péct do trouby podle návodu na obalu.
Camembert rozbalte, vraťte ho do dřevěného obalu a navrch nožem udělejte několik zářezů. Sýr dejte na posledních 10 minut rozpéct k hranolkám.
Před servírováním vyndejte sýr z trouby, posypte ho karamelizovanou cibulkou a přidejte k němu upečené hranolky, kterými můžete nabírat rozteklý vnitřek sýru.
TIP: Jako bonus můžete jídlo doplnit oblíbeným džemem, který zjemní chuť zrajícího sýra (např. brusinkovým).
ŘECKÝ DIP S HRANOLKY CRISPERS
- 1 balení hranolek Crispers od McCain
- 1 pečená paprika naložená v oleji
- 1 balení sýra feta (cca 200 g)
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce červeného vinného octa
- paprikové vločky a oregano na servírování
- sůl
Na dip dejte do mixéru pečenou papriku, na kousky nadrobený sýr feta, česnek a spolu s olivovým olejem a vinným octem rozmixujte dohladka.
Hranolky Crispers upečte podle návodu v troubě dozlatova a osolte.
Před podáváním naservírujte dip do misky a posypte ho paprikovými vločkami a oreganem. Nabírat ho můžete přímo upečenými hranolky, jako jedlou lžičkou.
LEPKAVÁ KŘÍDÉLKA SE ZELNÝM SALÁTKEM
- 1 balení hranolků McCain Crispers
- 1 kg kuřecích křídel
- 4 lžíce kvalitního kečupu
- 1 lžíce rajského protlaku
- 2 lžíce tmavé sójové omáčky
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžíce oleje
- sůl a pepř
- 300 g bílého zelí
- snítka koriandru
- 1 lžíce oleje
Nejprve si připravte marinádu na křídla. V misce promíchejte kečup, protlak, sójovou omáčku a třtinový cukr s uzenou paprikou a olejem. Křídla rozdělte na horní a spodní díl a všechny části s omáčkou dobře promíchejte. Nechte marinovat dle svých časových možností.
Křídla rozložte v jedné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem, na druhý plech vysypte balení hranolků Crispers. Oboje pečte v troubě předehřáté na 200 °C dozlatova po dobu asi 30 minut.
Než se křídla a hranolky upečou, připravte si zelný salátek. Bílé zelí nastrouhejte anebo nakrájejte nožem na tenké proužky. Rukama je důkladně promačkejte, aby změkly. Zelí promíchejte s nasekaným koriandrem, přidejte olej, sůl a pepř.
Před podáváním salát promíchejte a servírujte společně s lepkavými křidélky a pečenými hranolky.
NALOŽENÉ HRANOLKY
- 1 balení hranolků Crispers od McCain
- sůl
- 200 g pečeného a natrhaného kuřete
- 2 lžíce kukuřice z konzervy
- 1 jarní cibulka
- 1 lžíce sterilizovaných fazolí
- hrst strouhaného cheddaru
Hranolky Crispers upečte podle návodu v troubě dozlatova a osolte. Potom je přesuňte do zapékací misky anebo vhodného košíčku a postupně na ně navršte pečené kuře, kukuřici, jarní cibulku nakrájenou nadrobno a fazole.
Nakonec všechno zasypte sýrem cheddar a zapečte na 200 °C asi na 10 minut, aby se suroviny prohřály a sýr se roztekl.
Dobrou chuť!
foto: McCain