Ústřice jsou hit. Ochutnejte je na Náměstí Míru

Až do středy 12. dubna můžete v belgické brasserii Bruxx na Náměstí Míru v Praze ochutnat několik originálních receptů z ústřic.

Ústřice Fine David Hervé N² se šťávou z červené řepy nebo Ústřice Tsarskaya N3s omáčkou Tamari s mandarinkou a lososovým kaviárem. To jsou dva ze šesti receptů, které v těchto dnech můžete ochutnat v brasserii Bruxx.

Ústřice, které do brasserie putují z Francie, servírují pod dohledem šéfkuchaře Jana Pípala proškolení číšníci. Ti vám pomohou nejenom s výběrem chodů a nápojů, ale také vás rádi seznámí například s tím, jak se ústřice rozmnožují a jak dlouho pak trvá, než se dostanou na váš stůl. Pokud to bude Vaše první setkání s tímto pokladem mezi mořskými plody, tak vám poradí s výběrem nejvhodnější úpravy.

Dva z receptů představují ústřice v originální, zapečené formě servírování. Podle světových šéfkuchařů mají ústřice správnou chuť právě v měsících, které ve francouzštině obsahují písmeno “r”, tedy od září do dubna. Přes léto ústřice, kvůli rituálu páření, na chuti ztrácejí a ti, kdo je mají opravdu rádi, si tuto pochoutku v letních měsících raději odpustí. Ústřice obsahují jód, sodík, vápník, železo, fosfor a vitaminy A, B1, B2, ve světě bývají považovány za afodiziakum.

Chcete-li vybírat podle doporučení šéfkuchaře Jana Pípala, tak zkuste Ústřice Fine de Claire Alain Courdavault N2 s omáčkou à la Ritz z chilli, rajčat, worcesteru a majonézy. A pokud nemáte ústřice rádi, popřípadě vám přijdou “nechutné”, tak je nejezte. Aspoň jich zůstane víc na ty, pro které jsou skutečnou delikatesou, a kdo jejich konzumaci považují za slavnostní rituál a gurmánský zážitek.




Tagy:   ,