Tuňák z Malediv, rejnočí křídlo, atlantský halibut, krevety, patagonské kalamáry, chobotnice, ústřice či mořští šneci. Tohle všechno na vás čeká v belgické restauraci Bruxx, která od 22. do 28. února pořádá mořský týden. Sous chef Oldřich Matoušek se svým týmem vám připraví nejen oku lahodící pokrmy, ale rozhodně je ocení i vaše zdraví.
O Češích je známo, že na rozdíl od ostatních evropských národů jí poměrně málo ryb. A to nejen těch sladkovodních, ale i těch mořských. O mořských plodech, které zahrnují různé korýše či hlavonožce ani nemluvě. A přitom, vybereme-li kvalitní suroviny, se mohou z velké části podílet na našem celkovém zdraví a zdravě vypadajícím vzhledu. Mořské plody jsou totiž bohaté nejen na vitamíny A, B12 nebo D, ale především na minerály jako jód, fosfor, vápník, zinek, obsahují omega-3 mastné kyseliny a kvalitní bílkoviny. Díky tomuto spektru látek se vám nejen zlepší zrak, zmírní bolesti kloubů, ale i zpevní a rozjasní pleť. Ryby a mořské plody obecně se doporučuje jíst minimálně 2krát týdně.
Foto: Bruxx
Bruxx vám naservíruje poklady moře
Ať už vaše frekvence konzumace ryb a mořských plodů převyšuje doporučené množství, nebo naopak s nimi chcete teprve začít, rozhodně se vyplatí je vyzkoušet u mistrů svého oboru. V restauraci Bruxx si můžete být jistí, že vám naservírují kvalitní a čerstvé suroviny s šetrnou úpravou a fantastickou chutí. Že to nejsou plané řeči, vás přesvědčí akce s názvem Moře v Bruxxu. „Snažili jsme se, aby nabídka byla opravdu pestrá. V menu tak najdete jak grilované mořské ryby, mezi nimiž nechybí například rejnok, tak i pestrou paletu mořských plodů jako tygří krevety, raci, kalamáry, chobotnice či mořští šneci. Naším cílem je skutečně přenést moře na talíř,“ vyjmenovává, na co se mohou návštěvníci těšit, Oldřich Matoušek.
Foto: Bruxx
Ke grilovaným rybám patří omáčky
Pro ty, kteří milují ryby, mají v Bruxxu nachystány tři grilované pochoutky – tuňák z Malediv, atlantský halibut a rejnočí křídlo z rejnoka ze Severního moře. Ty doplní omáčky a přílohy dle vašeho výběru. „Vsadili jsme na čtyři tradiční omáčky, které se ke grilovaným rybám skvěle hodí. V nabídce tak bude humrová, shellfish, bernaise a beurre blanc. Já osobně mám velmi rád omáčku bernaise, což je základní francouzská žloutková omáčka. Beurre blanc je zase královnou mezi omáčkami. Do její máslové a lehce nakyslé chuti se musí zamilovat snad každý, kdo ji jednou ochutná,“ vypráví Oldřich Matoušek. Z příloh si můžete vybrat z pyré z fialových brambor, grilované sezónní zeleniny či pečeného květáku s lanýžovým olejem. Nebudete-li si jisti vhodnou kombinací, obsluha vám ráda s výběrem pomůže.
Foto: Bruxx
Mořská plata nabídnou korýše, hlavonožce i šneky
Že byste nikdy nedali šneka do pusy? Pak byste se připravili o vynikající pochoutku. Stejně tak v případě kalamár, raků, ústřic, krevet i chobotnic. Jde jen o to překonat prvotní ostych. Protože kdo jednou ochutná, pochopí, co na těch mořských plodech v přímořských zemích mají. Navíc pokud jsou všechny ingredience čerstvé a vhodně upravené, nemají chybu. Stejně tak jako nabídka mořských plat v Bruxxu.
První se skládá ryze z korýšů – grilovaných krevet Black Tiger, vařených raků a koktejlových krevet s omáčkou kardinál, olivovým chlebem a marinovanou mořskou řasou. Díky druhému platu ochutnáte hlavonožce – patagonské kalamáry s máslem a česnekem a grilované chapadlo z chobotnice s pastinákovým hummusem a omáčkou chermoula. Třetí plato nabídne kolekci čerstvých ústřic a mořských šneků v bylinkovém vývaru s majonézou z piva Hoegaarden Rosé a kostkou žitného chleba.
Ať už jste jen zvědaví, jak mořské plody chutnají, nebo naopak se těšíte na nové kombinace, přejeme vám dobrou chuť.