Vinohrady i letos provoní zabijačka

Opečená jitrnice, kroupové jelito, světlý zabijačkový prejt, ovarové koleno, domácí škvarky nebo prdelačka. To je jen skromný výčet toho, co letos přinesou zabijačkové hody ve Vinohradském Parlamentu. Nemusíte jezdit na vesnici, pravá česká zabijačka přijede 26. ledna za vámi. Tradiční pokrmy si můžete vychutnat jak v restauraci, tak si je zakoupit i s sebou domů.

Vinohradský Parlament na konci ledna bude vonět po zabijačce. Zkušený tým pod vedením šéfkuchaře Jana Pípala vám přinese vesnickou tradici přímo na stůl. „Zabijačka patří mezi naše nejzdařilejší akce. Přeci jenom každý nemá nebo neměl tu šanci se na domácí zabijačku, která patří mezi nejrozšířenější české tradice, podívat. Lidé mají zabijačkové produkty rádi a pokud je zabijačka domácí, tak je rádi nakupují,“ vysvětluje důvod konání manažer Vinohradského Parlamentu Robert Vaverka.

Foto: archiv akce

Zabijačková klasika v restauraci i na stojáka

Polední menu, které se bude 26. ledna podávat od 10.45 do 15.00 hodin, nabídne několik chodů. Na výběr budou hned tři polévky, a to prdelačka, ovarová česnečka a hráškový krém s opečenou šunkou. Hlavní jídla budou kopírovat zabijačkovou klasiku – opečená jitrnice, opečené kroupové jelito, světlý zabijačkový prejt, smažená vepřová panenka, pečený zabijačkový guláš či ovarové koleno a k tomu nefiltrované pivo. Pro ty, co budou mít stále místo v žaludku, budou připraveny dva dezerty, a to tlačený koláč se švestkou, mákem a máslovou drobenkou a pečená buchta plněná tvarohem a přelitá rumovým máslem.

Ti, kdo mají rádi atmosféru pouličního bufetu, si přijdou také na své. K prdelačce, vepřovým škvarkům v kornoutu nebo chlebu se škvarkovou pomazánkou a cibulí vám zahraje i lokální harmonikář. „Myslím si, že k zabijačce všeobecně patří dobrá nálada a tu on umí perfektně zprostředkovat,“ komentuje hudební doprovod Robert Vaverka a ještě dodává: „Jsme rádi, že lidé na naši akci chodí. Nejvíce ale nakupují denní štamgasti našich obědů, kteří si výrobky ze zabijačky rádi berou s sebou domů.“

Foto: archiv akce

Prodej čerstvých produktů je jedním z bonusů zabijačky Vinohradského Parlamentu. Lidé si tak domů mohou odnést světlou a krvavou tlačenku, žemlové jitrnice a kroupová jelita, domácí škvarky v sádle a prdelačku. Pro ty, kteří by chtěli ochutnat od všeho kousek, je v nabídce zabijačková výslužka.

Kompletní nabídku zabijačkového menu naleznete na stránkách vinohradskyparlament.cz.