Stačí projít obřím parním strojem vyrábějícím čokoládu, a ocitnete se na tradiční kakaovníkové plantáži v Mexiku. V pražských Průhonicích se právě otevírá vzdělávací a zábavní Chocolate Experience Center, které návštěvníky provede procesem vzniku čokolády – od rostlinky po hotovou tabulku. Hosté se seznámí s historií její výroby a navštívit mohou i speciální místnost určenou pro dortové bitvy. Chybět nebude ani rozšířená realita nebo čokoládové workshopy – pro rodiny s dětmi i jako součást firemních teambuildingů.
Za vznikem zážitkového centra je s investicí přes 200 milionů korun česko-belgická společnost Chocotopia vlastněná rodinami Mestdaghových a Van Belleových, které otevření centra připravovaly dva roky. „Nechtěli jsme další muzeum nebo nudnou expozici plnou informací. Snažili jsme se navrhnout takový program, jaký nikde jinde lidé nezažijí. Obzvláště pyšní jsme na místnost určenou pro dortové bitvy. Návštěvníci si vyrobí dorty z polotovarů, které by výrobci jinak vyhodili, a mohou se pustit do té nejsladší bitvy na světě. Nabízíme i pořádání narozeninových oslav, kde si oslavenec může s přáteli připravit vlastní čokoládový dort,“ popisuje Henk Mestdagh.
Plantáž s papoušky i moderní továrna na čokoládu
Nové zážitkové centrum ukazuje edukativní a zábavnou cestou, jak se ekologicky a udržitelně pěstovaná čokoláda dostává z kakaové plantáže ke spotřebitelům. Návštěvníci vstupují do světa čokolády průchodem skrz parní stroj, který v minulosti poháněl nejen továrny na čokoládu. Ocitnou se přímo na kakaovníkové plantáži a vyzkouší si, jaká dřina se skrývá za prací farmářů. Dozví se, jak čokoládu připravovali staří Mayové a jak se oblíbená pochoutka vyráběla za průmyslové revoluce. Mohou se skamarádit s živými papoušky z Mexika a skrz prosklenou stěnu sledovat moderní výrobu čokolády a pralinek přímo v továrně společnosti Chocotopia.
Čokoládové workshopy, školní program a teambuildingy
Největším hitem zážitkového centra jsou workshopy, na kterých se mohou návštěvníci na chvíli stát čokolatiéry a vyrobit si vlastní čokoládu či pralinky. Workshopy jsou navržené na míru různým věkovým skupinám – dětem i dospělým. Pro děti jsou pak určeny narozeninové oslavy, na kterých se hosté baví, něco se dozvědí, vyrobí společně dort nebo jiné sladkosti a užijí si celé centrum. To má připravený i program pro školy, například i díky pohádkovému kinosálu. Moderní zasedací místnosti zase umožňují pořádat firemní akce a teambuildingy, které zahrnují sladké snídaně, workshopy nebo čokoládový program pro všechny účastníky.
Pomyslnou třešničkou na dortu je pak svět fantazie, kde si děti vyzkouší rozšířenou realitu, potkají víly pochutnávající si na sladkostech z čokoládové řeky, prozkoumají havarovanou vesmírnou loď v níž mimozemšťané převáželi super čokoládu a uvidí prehistorickou plantáž.
Tovární obchod ChocoLádovna a neodolatelná kavárna
Pokud během workshopu začínající čokolatiéři neodolají a svoje dílo snědí, přijde jim vhod tovární obchod. V ChocoLádovně si mohou návštěvníci centra zakoupit čerstvé čokoládové produkty, které dorazily přímo z výrobní linky. Anebo posedět v kavárně s bistrem, kde ochutnají horkou čokoládu a spoustu čokoládových zákusků.
Kakaové boby přímo z mexické plantáže
Firma Chocotopia se na Yuacatanském poloostrově stará o vlastní kakaové plantáže Hacienda Cacao Criollo Maya. Kvalita kakaových bobů se zde pečlivě hlídá – od zasetí až po výslednou tabulku čokolády. Při pěstování se nepoužívají žádné pesticidy a na plantážích pracují obyvatelé místní vesnice, kteří se o kakaovníky starají podle tradičních postupů. Než získají první plody nově zasazeného kakaovníku, trvá to 3 až 5 let. Samotná výroba čokolády je také dlouhý a komplikovaný proces – a přesně to návštěvníkům zážitkové centrum představuje interaktivním způsobem.
„Čokoládou žije naše rodina už 20 let – vyrábíme belgickou čokoládu z nejkvalitnějších surovin moderními, ale udržitelnými postupy. Čokoládu sice většina lidí miluje, ale vědí o ní málo, a tak si často kupují její nekvalitní náhražky. Osvětu proto vnímáme jako nedílnou součást našeho podnikání. Našli jsme zábavnou cestu, jak návštěvníky vzdělávat – ať už jde o děti, jejich rodiče, školy, kulinářské nadšence nebo celé firemní skupiny. Ukazujeme, jak se k nim čokoláda dostává a co je pro kvalitní čokoládu důležité. Sami si pak u nás mohou čokoládu vyrobit nebo koupit čokoládu přímo z linky,“ popisuje Simona Mestdaghová.