Milujete knedlíky? Pak na ně jistě chodíte do Vinohradského Parlamentu, který je jejich sladkými i slanými variantami proslulý. Od 6. dubna tu budou každou středu v měsíci servírovat speciální obří kynutý knedlík zvaný Blboun, který bude servírován vždy první středu v měsíci po dobu jednoho týdne a přinese netradiční náplně a kombinace chutí.
„Nejoblíbenějšími knedlíky ve Vinohradském Parlamenu jsou knedlíky kynuté, z nichž nejvíc na odbyt jdou ty plněné hovězími líčky nebo s ovocem. Mají dokonce i své štamgasty,“ říká šéfkuchař Jan Pípal, který se po dvou letech od otevření pražské knedlíkárny rozhodl, že jejím příznivcům připraví novinku. Tou je obří kynutý knedlík přes celý talíř, kterému říkají Blboun.
Knedlík, co zaplní celý talíř
První Blboun se na jídelní lístek dostane 6. dubna a nabídne originální náplň v podobě kukuřičné trhané kachny, lanýžů a pistácií. Knedlík doplní omáčka z kachních foie gras, čerstvý lanýž a hnědé máslo.
Druhý Blboun v řadě, na kterého se můžete těšit už nyní, bude od 4. května knedlík plněný konfitovaným jehněčím kolínkem a fíky, k tomu vás čeká silná jehněčí šťáva, mátový prach a jarní medvědí česnek s lískovými ořechy.
Foto: Together
Hrníčkový knedlík od babičky
Ač Jan Pípal miluje především kynuté knedlíky, na jeden recept nedá dopustit. „Mezi mé oblíbené knedlíky patří i knedlík přílohový hrníčkový, na který jsem zdědil recept po mé babičce. Vařila nám ho v dětství a pravidelně ho zařazuji do naší nabídky.“ Šéfkuchař Vinohradského Parlamentu si recept nenechal pro sebe, a tak jej můžete doma vyzkoušet i vy.
- 2 hrníčky hrubé mouky
- 4 žloutky (4 bílky na sníh)
- 2 hrnky plnotučného mléka
- 1 rohlík
- špetka soli
Ingredience vložíme do mísy a promícháme. K tomu přidáme na kostky nakrájený rohlík a po zamíchání i sníh z bílků. Těsto pak plníme do hrníčků, které jsme předem vymazali máslem. Hrníčky vaříme ve vodní lázni nebo v páře asi 20 minut. Pak je vyndáme, pomocí nože opatrně vyklepneme a můžeme podávat.