Ochránci zvířat proti ní bojují, vegetariáni a vegani ji nenávidí, řadu lidí v podstatě vůbec nezajímá. Pro ty, kdo si ale už v dětství na dvorku, u dědečka na Moravě nebo jen u sousedů za plotem oblíbili vůni čerstvé zabíjačky, bude 23. leden na pražských Vinohradech významným dnem.
Možná jim uprostřed pracovního týdne připomene poetiku Ladovských pohlednic, na kterých se při zabíjačce za tónů harmoniky schází celá vesnice, možná znovu ucítí vůni výslužky, kterou kdysi dostali od řezníka domů za to, že šli zrovna náhodou kolem. V každém případě si ale všichni, komu se sbíhají sliny, mohou v tento den pochutnat na zabíjačkových specialitách, které ve Vinohradském Parlamentu bude připravovat pražský řezník Honza Bartoň.
Stejně jako loni se budou podávat speciality z prasátka z malého rodinného statku Pochvalov. „Je to rodinný statek asi padesát kilometrů od Prahy, kde kladou důraz na malochov a ke zvýšení počtu narozených selat nepoužívají žádné medicínské prostředky,“ říká manažer restaurace Honza Holeček, který se byl na prasátka na letošní zabíjačku podívat už v létě.
Všechny zabíjačkové pochoutky se připravují v kuchyni Vinohradského Parlamentu už několik dní dopředu, ve směnném provozu a pod kontrolu a podle receptur řezníka. Hned několikrát tak ochutnává Jan Bartoň krvavou a světlou tlačenku, jaternice, jelita nebo domácí škvarky v sádle.
Zabíjačkové speciality si 23. ledna můžete dát na oběd, večeři a také odnést domů jako oblíbenou výslužku. Na denní nabídce nebude chybět opečená jaternice a zabijačková prdelačka.
Vzhledem k očekávaným nízkým teplotám bude pro zahřátí připravená extra chmelená dvanáctka s nahořklou chutí, speciální edice pálenek z Blatné, svařené červené víno a nepostradatelné posezení u venkovního ohniště. K tanci, k poslechu a ke sledování dovedností pana řezníka, který bude venku plnit jaternice, zahraje už teď legendární harmonikář Pepa.