Znáte pokrmy oblíbené kulinářské zimní akce – tradiční české zabijačky? Zopakujete si je s gastronomickou skupinou Together, která připravila zabijačkové hody a k nim i slovníček typických pochoutek. Ten dali dohromady skvělí šéfkuchaři Jan Pípal z Vinohradského Parlamentu, Tomáš Kuchyňka z Foodway Cateringu a Petr Břenek z Potrefené Husy v Pardubicích.
Jitrnice se připravuje z vařeného vepřového masa s přidáním domácí pečené housky, koření a syrových vepřových jater. Směsí neboli prejtem pak pomocí speciální plničky nacpáváme vepřová střívka. Jitrnice se pomalu vaří a poté chladí.
Jelito se dělá obdobně jako jitrnice, akorát se do něj přidávají vařené kroupy a vepřová krev.
Prdelačka je polévka z vepřového vývaru, jsou v ní všechny části prasete, které se vaří na výrobu tlačenek, jitrnic a jelit. Šéfkuchaři skupiny Together ji podávají dochucenou standardním českým kořením. Prdelačka, kterou si z nadcházejících zabijačkových hodů odnesete ve sklenici domů, je vždy nedochucená. Při ohřívání si dávejte velký pozor, nesmíte ji zavařit!
Světlá a krvavá tlačenka je uvařený ovar, tedy různé druhy vepřového masa a různé druhy vnitřností. V Together k tomu přidávají vepřový jazyk, srdce a játra. Do krvavé tlačenky se vlije krev.
Dostali jste na některou pochoutku chuť? Pro tyto i další vepřové delikatesy si můžete 23. ledna zajít do výdejních okének Foodway cateringu v Areálu Kbely, hala č. 3 a Potrefené Husy v Pardubicích na Náměstí republiky. A na konci ledna 28.–29. do Vinohradského Parlamentu v Praze na Vinohradech.
foto: archiv Together