Chcete vzít svou holku nebo svého kluka na dobrou večeři? Nebo jste jenom od přírody mlsní? Zkuste navštívit restauraci Wine Food Market v Praze na Smíchově, kde mají úplně nového šéfkuchaře, který vám právě teď připravuje nejlepší italské speciality. Jmenuje se Luca Caravaggi a v Česku žije teprve od února.
Přijde vám, že nevypadá jako typický Ital? Máte pravdu. Luca pochází z městečka Verbania v Piemontu na severu Itálie na břehu jezera Maggiore, odkud je to do Švýcarska, jen co by špagetou dohodil. Jak sám říká, lidé si ho podle vzhledu nejčastěji pletou s Irem.
Co se ale jídla týká, je to Ital jako vyšitý. Už od mala rád pobíhal kolem plotny své maminky, od níž měl nejraději domácí tortellini, a tak to u něj zůstalo dodnes. Když si má udělat něco doopravdy dobrého, jsou to tagliatelle se sušenými rajčaty, kouskem hovězího, čerstvými žampiony, rozmarýnem, tymiánem, omáčkou demi glace a parmezánem. “Úplně jednoduše,” říká Luca, i když nám je dopředu jasné, že jednoduché je to jak pro koho.
O tom, jaké si má vybrat zaměstnání, nikdy příliš nepochyboval. Jednou ho vzbudil táta se slovy – vstávej a koukej si jít najít nějakou práci. Poradil mu, ať si vybere něco, co ho bude bavit, protože ho to bude provázet celý život. A tak se také stalo. Luca nastoupil na místní gastronomickou školu a vaření se stalo jeho vášní do té míry, že má na obou předloktích vytetované vařečky.
Co se týká jiných kuchyní, má rád ještě francouzskou a moderní španělskou. Ostatně v Barceloně také rok pracoval. Roční stáž má i z restaurace v Londýně, ale na anglické chutě se ho raději neptejte. “Znají akorát párky s kaší,” směje se. Horší to podle něj bylo už snad jenom ve švýcarském středisku St. Moritz, kde pracoval v luxusním, pětihvězdičkovém hotelu. “Nebyla to hezká zkušenost. Divní lidé, divné menu. Představte si – podávali těstoviny jako přílohu!” kroutí hlavou s tím, že “pasta” je přece odjakživa hlavní jídlo.
Nejvíc ho bavila práce u něj doma. Rok působil v agriturismo Rossolampone, kde funguje dokonalé spojení ubytování, restaurace a vlastní zemědělské a chovatelské produkce. V kuchyni se vaří výhradně z vlastních čerstvých surovin, které rostou anebo se zpracovávají jen několik kroků od hotelu.
O možnosti pracovat ve Wine Foodu v Praze mu řekl Massimiliano Celeste, který je z Verbanie stejně jako Luca. Massimiliano ve Wine Foodu vařil na michelinské večeři a restauraci pak Lucovi doporučil jako dobrou zkušenost. I když je Luca v Praze už od půlky února, tradiční českou kuchyni ještě nevyzkoušel. Zní to divně, ale Luca bydlí pět minut pěšky od práce, tak skončí, přijde domů, dá sprchu a jde spát. “Ale nebojte, i na guláš určitě dojde,” vzkazuje milovníkům českého jídla s tím, že zve všechny čtenáře na ochutnávku té nejlepší italské kuchyně.
Více o Wine Food Marketu najdete na www.winemarket.cz.