Kombucha, ochutnejte nápoj dlouhověkosti

Kombucha je nápoj, který se řadí do stále rostoucího segmentu takzvaných funkčních nápojů. Míra vyhledávání informací v internetovém prostředí o nápoji samotném, se každým rokem zvyšuje. V posledních 5 letech je nárůst v Česku zhruba čtyřnásobný. Denně se o tento pojem zajímá až 100 lidí. Jde o zdravý prospěšný nápoj, který má ale i své stinné stránky. Co byste o kombuche měli vědět a jak je ve světě rozšířená?

  1. Kombucha údajně vznikla v severovýchodní Číně (historicky označované jako Mandžusko) kolem roku 220 př. n. l. a původně byla ceněna pro své léčivé účinky. Její název je údajně odvozen od doktora Kombu, korejského lékaře, který přivezl fermentovaný čaj do Japonska jako léčebný prostředek pro císaře Inkjó.
  2. Kombucha vzniká nejčastěji fermentací zeleného a černého čaje. Na trhu ale najdete i výrobce, kteří pracují s dalšími surovinami / typy čajů. Kombuchu vyrábíme od roku 2023. Naším cílem je představovat českým konzumentům unikátní příchutě, produkty se snažíme stavět na zajímavých typech čajů, spíše než primárně na ovoci, jak je v této kategorii běžným trendem. Aktuálně představujeme kombuchu Rooibos a kombuchu Matcha. Na aktuálních novinkách je zajímavé zejména to, že spotřebitel může vybírat nejen podle chuti, ale také podle funkčních efektů, které v daný moment vyhledává. Matcha má díky použité směsi čajů vyšší obsah přírodního kofeinu, Rooibos naopak neobsahuje kofein žádný,” říká Alexandros Samaras z F.H. Prager.
  3. V Evropě patří mezi největší konzumenty kombuchy – Španělsko, UK, Německo, Francie. V únoru 2022 uvedla Společnost Superfoods Company na trh “instantní kombuchu” dostupnou v různých příchutích. 
  4. Hodnota celosvětového trhu s kombuchou se odhaduje na několik miliard dolarů. Očekává se, že v roce 2024 dosáhne celosvětový trh s kombuchou zhruba 2,97 miliardy USD, přičemž roste tempem 9,48 %, díky čemuž dosáhne v roce 2029 na zhruba 4,65 miliardy USD. V roce 2024 bude mít největší podíl na trhu s kombuchou Severní Amerika. Právě Severní Amerika a Evropa patří k předním trhům spotřeby kombuchy, přičemž rostoucí zastoupení mají i regiony Asie a Tichomoří. Důvodem jsou faktory jako je zvýšené povědomí spotřebitelů o zdravotních přínosech kombuchy, rozšiřování distribučních kanálů a inovace výrobků, zájem o zdravější životní styl, rostoucí trh s tzv. funkčními nápoji.
  5. Podle nutriční specialistky Moniky Divišové, kombucha:

    Zlepšuje trávení – probiotika pomáhají udržet zdravou rovnováhu střevní mikroflóru, což má pozitivní vliv na trávení. Kromě toho podporují také vstřebávání živin (zejména vitamíny a minerální látky) a snižují riziko zažívacích potíží.

    Posiluje imunitní systém – zdravá střevní mikroflóra hraje klíčovou roli ve fungování imunitního systému. Probiotika podporují produkci protilátek a v kombinaci s antioxidanty posilují obrannou schopnost těla, což pomáhá bojovat proti infekcím a nemocem.

    Zvyšuje energii a zlepšuje soustředění – díky přirozenému obsahu kofeinu a vitamínů skupiny B, přispívá ke zvýšení bdělosti, pozornosti a může snižovat pocit únavy.

    Přispívá ke snížení rizik infekčních onemocnění, chrání buňky před poškozením – některá probiotika mají schopnost inhibovat růst škodlivých bakterií a patogenů, což snižuje riziko infekčních onemocnění. Navíc je bohatá na antioxidanty – látky pomáhají neutralizovat volné radikály v těle, čímž snižují oxidativní stres a chrání buňky před poškozením.

    Pomáhá k obnově mikroflóry po léčbě antibiotiky

    Je užitečná pro zdraví kůže – probiotika mohou mít vliv na zdraví kůže, která úzce souvisí se zdravím střev, důležitá v prevenci a léčbě kožních problémů jako jsou akné či ekzémy.

    Podporuje přirozenou detoxikaci – fermentace kombuchy produkuje organické kyseliny, které pomáhají balancovat a revitalizovat náš organismus a podporují proces vylučování toxinů. Může také napomoci ke snížení stresu a úzkosti.

  6. Kombuchu si můžete vyrobit i v teple domova. Ovšem buďte obezřetní, může totiž dojít k mnoha nežádoucím situacím. Které to jsou?
  • Kontaminace nežádoucí mikroflórou – v krajním případě patogeny, což může mít za následek těžké zdravotní potíže (nejčastěji střevního charakteru),
  • vznik a tvorba alkoholu – typicky je v po domácku vyrobených produktech okolo 2%, což může být rizikové například pro vaše děti,
  • špatná chuť – nejčastěji překvašená či nedokvašená.

 

Prager´s Kombucha “Rooibos” bez kofeinu