Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřísáhlé masožravce.
Cizrnová omeleta
Suroviny: ½ hrnku cizrnové mouky, ⅔ hrnku vody, 2 lžíce lahůdkového droždí, ½ lžičky soli (+ špetka černé soli pro vajíčkovou chuť), ½ hrnku zeleniny (např. žampiony, paprika, hrášek), pepř, kurkuma, olej
Postup: V míse připravíme těsto z cizrnové mouky, vody, soli, lahůdkového droždí, kurkumy a pepře. Zeleninu krátce orestujeme na pánvi s trochou oleje a poté přimícháme do těsta. Polovinu směsi dáme na pánev a opékáme z obou stran přibližně 4 minuty na mírném plameni. Podáváme s čerstvým zeleninovým salátem.
Jarní špenátová polévka s brokolicí
Suroviny: 1 větší brokolice rozebraná na růžičky, 200 g čerstvého špenátu, 2 nakrájené brambory, 4 stroužky česneku, 1 nadrobno nakrájená cibule, 200 ml sójové smetany, 2 – 3 hrnky zeleninového vývaru, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce lahůdkového droždí, sůl, pepř, piniové oříšky na ozdobení
Postup: Na olivovém oleji osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme brambory a zalijeme zeleninovým vývarem, vaříme 20 minut, poté přidáme brokolici a vaříme dalších 5 minut. Přidáme nakrájené špenátové listy, dochutíme solí, pepřem, lahůdkovým droždím a utřeným česnekem a zjemníme sójovou smetanou. Podáváme s piniovými oříšky, které orestujeme na pánvi.
Velikonoční nádivka s tempehem a kopřivami
Suroviny: 2 veky, 1 balení tempehu, 150 g mladých kopřiv, 0,5 l rostlinného mléka, 4 lžíce hrachové mouky, 2 lžičky černé soli, lžička kurkumy, lžička mleté cibule, lžička mletého česneku, dle chuti pepř a mletý muškátový oříšek⠀
Postup: Rostlinné mléko ohřejeme a rozmícháme v něm koření – sůl, pepř, muškátový oříšek, kurkumu, česnek a cibuli. Veky nakrájíme na kostičky a přidáme k mléku, promícháme. Nakrájený tempeh osmažíme, poté přidáme nakrájené listy kopřiv nebo jiné zelené bylinky, podlijeme vodou a podusíme, poté přisypeme k vece. Hrachovou mouku rozmícháme v troše vody, nalijeme k vece a promícháme. Směs přemístíme do formy a pečeme přibližně 40 minut na 200 °C do zlatova. Po upečení necháme vychladnout.
Čočkovo-ořechová sekaná s balzamikovým glazé
Suroviny: 3 hrnky uvařené čočky, 1 hrnek vlašských ořechů, 2 nadrobno nakrájené cibule, 1 hrnek nastrouhaného celeru, 1 hrnek nastrouhané mrkve, 1 menší nastrouhané jablko, ⅓ hrnku sušených brusinek, 3 stroužky česneků, 3 lžíce mletých lněných semínek, ½ hrnku špaldové nebo ovesné mouky, ½ hrnku strouhanky, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička tymiánu, 1 lžička oregana, sůl, pepř, špetka chilli, 70 ml rajčatového protlaku, 40 ml jablečného pyré, 3 lžíce balzamikového octa, 1 a ½ lžíce javorového sirupu
Postup: Uvařenou čočku rozmačkáme šťouchadlem na brambory. Nasekané ořechy vložíme do rozehřáté trouby na 160 °C a pečeme přibližně 8–10 minut, poté necháme vychladnout. Na pánvi s trochou oleje orestujeme cibuli a česnek dozlatova. Přidáme celer a mrkev a několik minut vaříme. Nakonec přidáme nastrouhané jablko, brusinky, tymián, oregano, sůl a pepř. Do mísy s čočkou přidáme ořechy, lněné semínko, ovesnou mouku, strouhanku a zeleninovou směs a důkladně promícháme. Dochutíme solí, pepřem a špetkou chilli. Pokud by byla směs příliš suchá, lze přidat lžíci vody. Vmačkáme do formy. V misce smícháme rajčatový protlak, jablečné pyré, balzamikový ocet a javorový sirup. Touto omáčkou potřeme sekanou a dáme ji péct do trouby rozehřáté na 180 °C. Pečeme přibližně 45–55 minut.
Tradiční velikonoční beránek
Suroviny: 2 a 3/4 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek rostlinného jogurtu, 1 hrnek rostlinného mléka, 1 a ½ hrnku cukru, ¾ hrnku oleje, šťáva z půlky citronu, 2 lžíce rumu, ½ vanilkového lusku, 1 a ½ lžičky kypřícího prášku, 1 a ½ lžičky jedlé sody, špetka soli, rostlinný tuk na vymazání formy
Postup: V míse smícháme mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, sůl a cukr. Ve druhé míse vyšleháme jogurt, mléko, olej, citronovou šťávu, rum a zrníčka vanilkového lusku. Obě směsi opatrně promícháme a nalijeme do tukem vymazané formy na beránka. Pečeme asi 45 minut na 180° C.
Čokoládová vajíčka plněná arašídovým máslem
Suroviny
Obal: 1 kg hořké čokolády bez mléka, 2 lžíce kokosového oleje
Náplň: ¾ hrnku arašídového másla, 2 lžíce kokosového oleje, 1 lžíce moučkového cukru
Postup: Pro náplň vyšleháme rozpuštěný kokosový olej, arašídové máslo a cukr. Formy na vajíčka do poloviny naplníme arašídovým krémem a dáme na hodinu do mrazáku. Ztuhlou hmotu přendáme z formiček. Ve vodní lázní rozpustíme čokoládu s kokosovým tukem. Čokoládu nalijeme přibližně do poloviny formiček. Položíme na ni arašídovou náplň a zalijeme čokoládou. Dáme ztuhnout do lednice a vyklopíme.
foto: Česká veganská společnost